In articolul de fata vreau sa analizam toate aspectele care trebuie sa le cunosti pentru tratamentul legal si corect al indemnizatiei de delegare si al cazarii pe perioada deplasarii.
Lege
Diurna este legalizata de doua hotarari de guvern: HG 1860/2006 – legalizeaza diurna pe parcurs intern si HG 518/1995 – legalizeaza diurna pe parcurs extern. Posibilitatea salariatilor de a beneficia de acest drept este stipulat in Codul Muncii art. 44, alin. 2.
Plafon
Plafonul pe parcurs intern este de 42.50 lei pe zi de deplasare, care reprezinta defapt 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice (17 lei). Cheltuielile de cazare se compenseaza, pentru fiecare noapte, cu 45 lei/noapte deplasare.
Plafonul pe parcurs extern este de 87.50 euro/zi, plus, daca nu este acordata cazare, salariatul are dreptul la inca 150 euro/zi de deplasare pentru cazare. Nivelul stabilit pentru institutiile publice este de 35 de euro/zi de deplasare.
Ce mai trebuie sa stii?
Trebuie sa stii in primul rand ca stabilirea diurnei si a celorlalte conditii pe perioada deplasarii se face printr-un act aditional la CIM (Contractul individual de munca) si la ROI (Regulamentul intern de organizare). Codul Muncii stipuleaza numai posibilitatea salariatilor de a beneficia de acest drept si nu instituie obligatia angajatorului de a acorda diurna.
Diruna se acorda in interiorul tarii daca delegarea este intr-o localitate la o distanta mai mare de 5 km de locul muncii.
Pe parcurs intern pentru delegarea cu o durata de 1 zi, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Pe parcurs extern pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.
Nu se acorda tichete de masa pe perioda delegarii.
Tot de depaseste 2.5 ori nivelul legal stabilit institutiilor publice este considerat venit asimilat salariilor sau avantaj in natura. In acest sens tot ce depaseste acest nivel se impoziteaza cu 16% cat si cu contributiile obligatorii, atat pe partea de angajat cat si pe partea de angajator.
Angajatorii pot stabili ca diurna orice suma de banii aceasta fiind cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.
Intr-un aricol anterior am vazut ca PFA-urile, care nu au angajati, pot beneficia de aceasta indemnizatie de delegare. Vezi aici articolul.
Vezi aici Diurna si cazarea aplicabile mediului privat in anul 2015.
Soferilor de autocamion si muncitorilor din constructii, salariati care nu au un loc stabil de munca, sunt ori pe traseu ori la sediul clientului, se poate acorda diurna pentru deplasare?
Multumesc!