Aplicare SPLIT TVA la avans și plata parțială

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 11 January, 2018

Plata parțială și plata unui avans, se consideră că include și TVA care se determină prin aplicarea procedeului sutei mărite.

Dacă în factură sunt menționate mai multe cote de TVA, sumele se alocă prima dată la cea mai mare cotă de TVA și se merge în ordine descrescătoare. Excepție: contractul sau clientul menționează care sumă este alocată cărei cote de TVA.

Lege 275/2017 – Art. 3, alin. (4) Pentru determinarea TVA care se plăteşte în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în cazul plăţii parţiale a contravalorii livrării de bunuri ori a prestării de servicii, precum şi în cazul plăţii unui avans, fiecare plată se consideră că include şi TVA aferentă care se determină prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 19 x 100/119, în cazul cotei standard, şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse. Beneficiarii care plătesc parţial o factură în care sunt înscrise operaţiuni supuse mai multor cote de TVA şi/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligaţi să aloce sumele plătite cu prioritate pentru operaţiunile supuse regimului normal de taxare, în ordinea descrescătoare a cotelor.

Prin excepţie, în cazul în care contractul/clientul menţionează că suma va fi alocată unei anumite părţi din factură, beneficiarul va aloca în acest sens suma plătită.


Distribuie

2 Comentarii

  1. Danut Vinau

    Imi puteti trimite SPLIT TVA – ateliercontabilitate.ro

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *