In articolul de fata vreau sa analizam toate aspectele care trebuie sa le cunosti pentru tratamentul legal si corect al indemnizatiei de delegare si al cazarii pe perioada deplasarii in cazul mediului privat (SRL, PFA, II, etc.).
Lege
Diurna este legalizata de doua hotarari de Guvern: HG 1860/2006 – legalizeaza diurna pe parcurs intern si HG 518/1995 – legalizeaza diurna pe parcurs extern.
Posibilitatea salariatilor de a beneficia de acest drept este stipulat in Codul Muncii art. 44, alin. 2.
Plafon diurna
Plafonul pe parcurs intern este de 42.50 lei/zi, care reprezinta defapt 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, care la zi este de 17 lei. Vezi OMFP 60/2015.
Plafonul pe parcurs extern este de 87.50 euro/zi. Nivelul stabilit pentru institutiile publice este de 35 de euro/zi de deplasare.
Plafon cazare
Am fi tentati sa aplicam plafoanele de cazare prezentate in cele doua legi, HG 1860/2006 actualizata prin OMFP 60/2015, care stabileste la intern, un plafon de 45 de lei pe noapte de cazare, si HG 518/2006 actualizat prin HG 703/2014, care stabileste pentru tarile UE un plafon de cazare de 150 de euro pe noapte.
DAR daca analizam un pic mai indeaproape cele doua legi si le coraboram cu Codul Fiscal lucrurile stau altfel.
Cine aplica cele doua Hotarari de Guvern?
Sa vedem in primul rand cui sunt destinate aceste doua hotarari de Guvern, cui se adreseaza?
HG 1860/2006 se aplica de catre: personalul autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului.
HG 518/1995 se aplica de catre : ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, precum şi alte instituţii publice, care trimit personal în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Deci mediul privat nu ar trebui sa aplice prevederile celor doua hotarari. Dar daca mergem mai departe si analizam Codul Fiscal, o sa vedem ca diurna la mediul privat este stabilita in functie de aceste hotarari de Guvern.
Atentie! Diurna, cazarea nu este stabilita in functie de cele doua hotarari.
Cum aplica firmele private cele doua Hotarari de Guvern?
Sa analizam litera legii:
Art. 55, alin. 4, lit. g) Nu sunt impozabile “indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, precum şi cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare.”
DAR observati ca la cheltuielile de cazare nu specifica ca s-ar aplica nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. In schimb ne spune:
Art. 21, alin. 2, lit. e) Sunt cheltuieli deductibile, “cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.”
Deci cazarea este deductibila in limita documentelor justificative nu in limita stabilita de HG-uri.
Ca si concluzie:
- in Codul fiscal se prevede expres ca diurna pentru mediul privat este deductibila in limita a 2.5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, respectiv HG 518 si HG 1860. Dar aceasta prevedere este doar pentru diurna.
- in Codul Fiscal nu se preia pentru mediul privat vreo alta prevedere din cadrul celor doua HG, deci plafoanele de cazare prezentate in cele doua HG nu se aplica firmelor private.
Ce mai trebuie sa stii referitor la diurna si cazare?
Trebuie sa stii in primul rand ca stabilirea diurnei si a celorlalte conditii pe perioada deplasarii se face printr-un act aditional la CIM (Contractul individual de munca) si la ROI (Regulamentul intern de organizare). Codul Muncii stipuleaza numai posibilitatea salariatilor de a beneficia de acest drept si nu instituie obligatia angajatorului de a acorda diurna.
Nu se acorda tichete de masa pe perioda delegarii.
Tot de depaseste 2.5 ori nivelul legal stabilit institutiilor publice este considerat venit asimilat salariilor sau avantaj in natura. In acest sens tot ce depaseste acest nivel se impoziteaza cu 16% cat si cu contributiile obligatorii, atat pe partea de angajat cat si pe partea de angajator.
Angajatorii pot stabili ca diurna orice suma de banii aceasta fiind cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.
Dar in cazul in care angajatul iti aduce documente justificative.
Factura si bon fiscal.
de exemplu: pleaca doua zile in delegatie si aduce factura pe cazare de 300 lei, un bon pt micul dejun de 20 de lei si cheltuieli cu masa de 150 de lei.
Bag toata suma pe
625 – 401 (470 lei)cheltuieli deductibile
sau impart suma cumva?
Ce monografie contabila ar trebui sa folosesc in acest caz si ce alte documente justificative trebuie sa aduca angajatul?