Tratament diurna 2015 – PFA fara angajati

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 1 February, 2015

In temeiul art. 43-48 din Codul Muncii, indemnizatia de delegare este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada exercitarii temporare din dispozitia angajatorului a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului.

Potrivit art.48 alin.4 din Codul fiscal, actualizat cu modificările şi completările ulterioare, condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, de către contribuabilii care determină venitul net din activităţi independente pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, sunt:

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.

Conform punctului 38 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, subpunctul 23, sunt cheltuieli deductibile cheltuielile de delegare, detaşare şi deplasare, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, care este deductibilă limitat.

În concluzie, în cazul în care persoana fizică autorizată care desfăşoară activităţi independente nu are salariaţi, indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, este cheltuială deductibilă dacă această cheltuială este efectuată în scopul realizării de venituri impozabile şi este justificată cu documente.

Dar, trebuie sa fim atenti și la noul val de controale desfasurate de ANAF, care reclasifica diurna in categoria veniturilor salariale în baza Codului Muncii. Un răspuns unitar din partea Administratiei Fiscale nu avem, așa că suntem la mâna înterpretărilor care le face agentul care vine în control.

Important este să știm că avem bază legală în Codul Fiscal, pentru acordarea de diurna la PFA fără angajați.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *