Dacă firma este neplătitoare de TVA:
Verificaţi cifra de afaceri din punct de vedere al TVA
Verificaţi dacă CA se apropie sau este mai mare de 220.000 lei (65.000 Euro la cursul de la aderarea Romanei la UE). Dacă îndepliniţi acest criteriu, trebuie să depuneţi notificare pentru a intra la plătitor de TVA. Atenţie, dacă societatea s-a înfiinţat în cursul anului, CA de 220.000 lei nu se recalculează, vezi aici.
Se depune declaraţia 010 în termen de 10 zile de la sfârsitul lunii în care a depăşit cifra de afaceri.
Înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii declaraţiei 010.
Dacă persoana impozabilă solicită cu întârziere înregistrarea în scopuri de TVA, organul fiscal stabileşte obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrată în scopuri de TVA. Concret: fiscul vă colectează tot TVA-ul cuprins între data la care v-aţi înregistrat şi data la care ar fi trebuit să vă înregistraţi însă nu vă dă posibilitatea de a deduce TVA-ul, în plus plătiţi dobânzi şi penalităţi de întârziere pe TVA-ul colectat.
Organul fiscal poate înregistra persoana impozabilă din oficiu, dacă aceasta nu şi-a îndeplinit această obligaţie.
Cifra de afaceri din punct de vedere al TVA se determină conform Codului Fiscal Art.152, alin.2. Conform acestuia cifra de afaceri este constituită din baza impozabilă luată din Jurnalele de vânzări pe tot anul în curs.
Verificaţi veniturile totale din an
Dacă sunteţi plătitor de impozit pe microîntreprindere (şi aşa trebuie să fiţi din moment ce nu aţi realizat CA pentru trecerea la TVA), şi aţi realizat venituri totale mai mari de 65.000 Euro la cursul din 31.12.2014 (adică 4.4821 lei/euro pentru 2015) şi dacă nu vă încadraţi la excepţii*, trebuie să depuneţi în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii declaraţia 010 pentru trecerea la impozit pe profit.
Verificarea se face pe balanţa închisă la lună, total sume clasa 7 din care se scade contul 711.
Se va calcula impozit pe profit începând cu trimestrul următor depunerii notificării de ieşire de la micro.
*Excepţiile de la înregistrarea la microîntreprinderi le găsiţi în Codul Fiscal Art. 112^1:
– nu realizează venituri din activitate bancară, asigurări şi nici din jocuri de noroc;
– realizează alte venituri decât consultanţă şi management, peste 80% din veniturile totale;
– capitalul social să nu fie deţinut de stat şi nici de autorităţile locale;
– societatea să nu se afle în dizolvare cu lichidare.
Atenție! Dacă societatea intră la impozit pe profit, prin depășire plafon, înseamnă că trebuia să fie plătitoare de TVA de ceva timp. Nu puteți avea o societate plătitoare de impozit pe profit și neplătitoare de TVA.
0 Comentarii