In cazul societăților care își încep activitatea in cursul anului se pune întrebarea daca plafonul de scutire la TVA de 65 000 euro calculat la cursul de la aderarea României la UE si rotunjit la următoarea mie, respectiv 220 000 lei, se recalculează?
Sa luam exemplul unei societăți înființate in Octombrie 2013. Pana la 31 Decembrie 2013 sa spunem ca realizează operațiuni taxabile in suma de 200 000 lei. Se recalculează proporțional plafonul de scutire in funcție de lunile de funcționare ramase din an sau nu?
Conform Codului Fiscal Art. 152, alin. 5 pentru persoanele impozabile nou-înființate care încep sa desfășoare activități economice in cursul anului calendaristic plafonul de scutire este de 220 000 lei nu se recalculează proporțional cu perioada rămasa de la înființare pana la sfârșitul anului.
Anterior lunii Iunie 2012 plafonul de scutire se recalcula proporțional pana la sfârșitul anului.
Comparație text Art., 152, alin. 5 înainte de Iunie 2012 si după Iunie 2012:
-inainte:
Pentru persoana impozabilă nou-înfiinţată care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
-după:
Pentru persoana impozabilă nou-înfiinţată care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul prevăzut la alin. (1).
In prezent, plafonul de scutire pentru o persoana impozabila nou-înființată care începe sa desfășoare activități economice in cursul anului este de 220.000 lei, fără ca acest plafon sa se recalculeze proporțional cu perioada de la înființare si pana la sfârșitul anului calendaristic, așa cum se proceda anterior datei de 30 iunie 2012.
In concluzie societatea noastră nu este obligata sa se înregistreze in scopuri de TVA, urmând ca si in anul 2014 sa aplice regimul special de scutire pentru întreprinderile mici.
0 Comentarii