Astăzi vreau să ne ocupam un pic și de PFA, II și IF. Vreau să analizăm pe scurt dar cuprinzător, ce declarații se depune.
La înființare –
În termen de 15 zile de la înființarea PFA, II sau IF la Registrul Comerțului, acesta trebuie să depună la finanțe următoarele declarații:
- Declarația 220 – declarație estimativă a veniturilor și cheltuielilor care urmează să le faci în primul an de activitate.
Pe baza acestei declarații vei primi Decizia de impunere de la ANAF cu plățile anticipate la impozitul pe venit și sănătate. Decizia care urmează să o primești, este anticipată și are numărul 260.
Pe baza deciziei plata trebuie făcută în termen de 60 de zile pentru a nu plătii și accesorii (dobânzi plus penalități de întârziere).
Plata care o faci cu această ocazie este anticipată și regularizarea se va face în baza Declarației 200 care o vei depune până în 25 mai a anului următor. Regularizarea o primești de la ANAF undeva prin septembrie-noiembrie a anului următor. Decizia are numărul 250.
- Declarația 600 – în baza acestei declarații te asiguri la sistemul public de pensii.
Nu depun Declarația 600:
- pensionarii,
- persoanele fizice asigurate la sisteme proprii de asigurare (gen avocații),
- persoanele care realizează venituri din agricultură,
- persoanele fizice care au un venit net realizat în anul anterior sub 35% din câștigul salarial mediu brut.
Celelalte categorii, enumerate la Art. 137, alin.1, sunt obligate să depună declarația 600 și să efectueze plăți anticipate.
Termenele de plată la PFA, II, IF a impozitului, sănătății și a pensiei este 25 a ultimei lunii din trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.
În 30 zile trebuie să cumperi Registrul Unic de Control.
Începând cu anul 2015, nu mai este obligatorie parafazarea și semnarea Registrului de încasări și plăți, și a Registrului inventar de către Administrația fiscală.
Este în plan Registru de evidență fiscală, dar încă nu au fost date normele de aplicare, deci nu știm ce regim de impozitare trebuie să aibă PFA, II, IF care trebuie să dețină acest tip de registru. Încă așteptăm normele.
Ulterior înființării –
- Declarația 220 se mai depune și cu următoarele ocazii:
– până la 31 ianuarie depun contribuabilii impuși la normă de venit care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare de 100.000 euro. Aceștia au obligația ca începând cu 1 ianuarie anul curent să determine veniturile în sistem real, adică în baza contabilității în partidă simplă.
– până în 25 mai ,odată cu Declarația 200 depun cei care au realizat pierderi mari și cei care estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul anterior.
Dacă depui Declarația 220 la începutul anului, atunci vei plăti impozitul și contribuția la sănătate la nivelul venitului net declarat prin 220, nu la nivelul venitului net declarat în anul anterior prin declarația 200.
- Declarația 600 se depune anual până în 31 ianuarie pentru asigurarea la pensii.
Nu depun Declarația 600:
- pensionarii,
- persoanele fizice asigurate la sisteme proprii de asigurare (gen avocații),
- persoanele care realizează venituri din agricultură,
- persoanele fizice care au un venit net realizat la 2015 sub 35% din câștigul salarial mediu brut.
Celelalte categorii, enumerate la Art. 137, alin.1, sunt obligate să depună declarația 600 și să efectueze plăți anticipate.
- Declarația 200
Declarația 200 la PFA-uri o putem asemăna, într-un fel, cu bilanțul la societățile comerciale. Se depune până în 25 mai a anului următor. Acesta este declarația care încheie anul la un PFA, II, IF. În baza ei se declară veniturile și cheltuielile din întreg anul fiscal.
Atenție: când spun venituri mă refer la încasări, nu la facturat iar când spun cheltuieli mă refer la plăți, nu la facturi primite și neachitate.
În baza Declarației 200, o să primești de la ANAF Decizia de impunere finală 250 unde vei plăti diferența dintre ce ai declarat în 200 și ce ai plătit anticipat în baza deciziei anticipate 260.
Declarații în funcție de vectorul fiscal –
În funcție de vectorul fiscal, un PFA, II, IF mai poate depune următoarele declarații:
- Declarația 300 – decontul de TVA pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Se depune lunar sau trimestrial.
- Declarația 394 – se depune odată cu decontul de TVA.
- Declarația 390 – se depune de către cei care au achiziții și/sau livrări în UE cu partener care este înregistrat și el în scopuri de TVA în țara lui, nu în România. Se depune lunar, indiferent de perioada fiscală la TVA și doar atunci când este cu sume. Nu se depune pe 0.
- Declarația 112 – dacă PFA, II, IF are angajați. Se depune lunar sau trimestrial.
0 Comentarii