Reguli privind concediul, indemnizatia de crestere copil si stimulentul de insertie

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 20 April, 2016

O veste bună pentru toate mămicile sau tăticii aflați in concediu creștere copil care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului, de concediu fară plată sau de stimulentul de inserție, este aprobarea Legii nr. 66/2016. Legea 66/2016 intră in vigoare de la 1 iulie 2016.

Reguli privind concediu de ingrijire copil:

  • in ultimii doi ani trebuie sa ai lucrate cel putin 12 luni;
  • concediu de ingrijire copil se ia pana la varsta de 2 ani, respectiv 3, pentru copilul cu handicap.

Cuantumul indemnizatie de crestere copil:

  • indemnizatia lunara se stabileste la 85% din media veniturilor nete realizate in ultimile 12 luni;
  • veniturile la care se calculeaza 85% reprezinta valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil, adica venitul net;
  • indemnizatia lunara nu poate fi mai mica decat 85% din salariul minim  brut pe tara. (Salariul minim brut pe tara de la 1 mai va fi de 1250 lei. Deci indemnizatia lunara nu poate fi mai mica de: 1250 * 85% = 1062,50 lei – acest calcul este valabil la 2016);
  • indemnizatia lunara se majorează cu 85% din salariului minim brut pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi.

Reguli privind stimulentul de insertie:

  • persoanele care realizeaza venituri in perioada concediului de ingrijire copil au dreptul lunar la un stimulent de inserţie de 50% din minimul indemnizaţiei (Deci stimulentul de insertie este de: 1062,50 * 50% = 531,25 lei – acest calcul este valabil la 2016).
  • persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.

Atentie! Plata indemnizatiei nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada concediului, al caror nivel nu depaseste de 3 ori cuantumul minim al indemnizatiei. (Deci sa nu realizeze venituri mai mari de 3 * 1062,50 lei = 3187,50 lei – acest calcul este valabil in 2016).

Reguli pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a legii (1 iulie 2016) sunt in concediu de ingrijire copil indemnizat sau fara plata, sau beneficiaza de stimulentul de insertie:

a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *