OUG 8/2015 – bacsis, registru de bani personali, amenzi

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 28 April, 2015

In 28.04.2015 a fost publicat in Monitorul Oficial OUG 8/2015 care reglementeaza bacsisul, registrul de bani personali, actualizarea regulamentului de ordine interioara, tariful pentru bariera de autostrada, contraventiile pentru nerespectarea prevederilor din OUG 8/2015.

OUG 8/2015 intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica din 28 aprilie 2015 dar amenzile se dau incepand cu 8 mai 2015.

Ce se intelege prin bacsis?

Bacisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.

Operatorii economici nu au dreptul sa conditioneze sub nici o forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului.

Pentru bacsis se emite un bon fiscal distinct.

Modificarea regulamentului de ordine interioara

Prin regulamentul de ordine interioara, care trebuie afisat in vecinatatea casei de marcat, se stabileste daca veniturile provenite din incasarea de bacsis raman la dispozitia agentului comercial sau se distribuie salariatilor. Daca bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu este asimilat unei livrari de bunuri sau prestari de servicii.

OUG 8/2015 nu prevede aceste aspecte, dar conform declaratiilor Guvernului, bacsisul urmeaza sa fie taxat fie ca profit al agentului comercial cu 16% sau 3% in cazul microintreprinderilor, fie ca venit al salariatilor cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa. Daca sumele din bacsis raman la societate, sunteti obligat sa colectati si TVA la aceste sume. Care TVA 9% sau 24%? Ramane sa impartiti cat bacsis este aferent produselor cu 9% si cat produselor cu 24%. 🙂

Cum se contabilizeaza bacsisul?

Sumele provenite din incasarea de bacsis se intregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se intregistreaza pe seama cheltuielilor.

Aici se ridica intrebarea: “Ce se intampla cu microintreprinderile care distribuie salariatilor sumele incasate din bacsis, platesc 3%?”. Probabil ca da.

Intocmirea de documente justificative

Prin OUG 8/2015 se introduce obligatia intocmirii de documente justificative atat pentru banii intodusi cat si pentru sumele extrase din casele de marcat. Pentru sumele de bani extrase din casa de marcat se completeaza dispozitie de plata. Pentru sumele introduse in sertar, banii de serviciu (rest), se completeaza dispozitie de incasare.

Registru de bani personali

La ora inceperii programului de lucru, firma trebuie sa asigure intregistrarea sumelor de bani detinuti de salariati intr-un registru de bani personali.

Modelul, continutul registrului, precum si procedura de intregistrarea a acestuia la organul fiscal, urmeaza sa se aprobe si publice in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a OUG 8/2015.

Din 8 mai va fi obligatoriu acest registru de bani personali.

Orice suma de bani intregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registru de bani personali.

Defectarea casei de marcat

In cazul defectarii casei de marcat, pana la repunerea in functiune, operatorii economici, sunt obligati sa consemneze intr-un registru special operatiunile efectuate si sa emita chitante. Aceasta obligatie nu se aplica pentru activitatea de transport in regim de taxi.

Sa va actualizati contractele de service cu distribuitorii caselor de marcat. In contract sa fie specificat si modalitatea de anuntare a distribuitoriilor in cazul defectarii casei de marcat: telefon, email, fax.

Contraventii – se aplica din 8 mai

  • Avertisment in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;

Atentie! Sa nu ramaneti cu ideea ca pot avea in casa diferente de 300 de lei. Aceste diferente de 300 de lei trebuie sa fie corelate cu 3% din contravaloarea vanzarilor pe aceea zi.

  • Amenda in cuantum de 3.500 lei, in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
  • Amenda in cuantum de 12.500 lei, in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
  • Amenda in cuantum de 17.500 lei, in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
  • Amenda in cuantum de la 22.500 lei, in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
  • Amenda in cuantum de la 27.500 lei, in situatia in care suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, precum si cu:
  • Suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni;
  • Daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.
  • Operatorii economici care nu vor inregistra banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali vor fi sanctionati din 8 mai cu amenda de 9.000 lei.
  • La solicitarea inspectorilor angajatii sunt obligati sa prezinte sumele de bani detinute, in caz contrar vor fi pasibili din 8 mai de amenda de 1.250 lei.
Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *