Ce trebuie sa stii despre formularul 399?

Timp citire:

Declaratia 399 este o declaratie speciala de TVA prin care persoanele impozabile care presteaza servicii de telecomunicatii, televiziune, radiodifuziune si servicii electronice catre persoane neimpozabile, pot sa declare TVA datorata pentru serviciile respective. Acest regim permite persoanelor impozabile sa evite inregistrarea in scopuri de TVA in fiecare stat membru de consum.

Procedura poarta numele de M1SS – Mini One Stop Shop si se aplica de la 1 ianuarie 2015.

Inregistrarea in sistemul M1SS

Inainte de depunerea formularului 399, persoana impozabila romana trebuie sa se inregistreze in sistem. Inregistrarea se face in baza unui certificat calificat. Inregistrare se poate face pe doua scheme:

Schema UE

Statul Membru de Identificare va fi Statul Membru in care persoana impozabila si-a stabilit activitatea economica. Persoana impozabila este obligata sa-si mentina aceasta decizie in cursul anului respectiv si in urmatorii 2 ani calendaristici.

Persoana impozabila se va identifica in M1SS cu acelasi cod de inregistrare special in scopuri de TVA cu care este identificat in sistemul national de declarare TVA.

Schema non-UE

Persoana impozabila poate alege orice Stat Membru ca Stat Membru de Identificare. Statul Membru va aloca persoanei impozabile un cod de inregistrare special in scopuri de TVA.

Care este procedura pentru depunerea formularului 399?

Pentru declararea TVA de platit, aferent serviciilor prevazute in M1SS si prestate in statele de consum, altele decat Romania, se va utiliza Declaratia speciala de TVA, D399.
1. Datele din declaratia D399 se vor putea completa in doua moduri
a). Incarcandu-le in PDF-ul pus la dispozitie pe pagina web a ANAF.
b). Generand din aplicatii proprii un fisier XML (cu structura, validari si corelatii descrise de fisierul XSD corespunzator) si utilizand soft-ul J pentru atasarea lui la PDF si semnarea acestuia cu certificat digital.

2. Depunerea declaratiei D399 se va putea face electronic, utilizand functionalitatea de „Depunere Declaratii” oferita de M1SS sau urmand procedura standard de depunere declaratii electronice catre ANAF: www.e-guvernare.ro

Care este termenul de depunere a declaratiei 399?

Declaratia 399 se depune trimestrial.

Datele de depunere pentru fiecare dintre trimestre sunt: 20 aprilie, 20 iulie, 20 octombrie si 20 ianuarie. Data limita de depunere a declaratiei nu se modifca, chiar daca aceasta cade sambata, duminica sau intr-o zi de sarbatoare legala.

Unde se plateste TVA-ul declarat prin declaratia 399?

Dupa depunerea declaratiei D399, se descarca recipisa aferenta indexului de incarcare (primit la depunere), de pe pagina https://www.anaf.ro/StareD112/Aceasta recipisa contine si contul Iban in care se va face plata.

Declaratia 399 se depune si pe 0?

Da, daca intr-un trimestru persoana impozabila romana nu presteaza in UE nici un serviciu care trebuie declarat prin intermediul Mini-ghiseului, atunci declaratia 399 se depune pe 0.

Cum se face facturarea?

Catre persoane fizice UE si persoane juridice UE – fara cod valid TVA factura se face cu TVA (din statul membru UE) – prin aplicatia MiniOneStopShop.

Resurse utile:

Schema M1SS
Ghid M1SS
PDF declaratia 399

Multumesc pe aceasta cale, colegilor de pe grupul facebook „Accounting all the time”, care fac lucrurile mai usor de inteles si care sunt foarte saritori. Recomand cu caldura acest grup. 🙂

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *