SPLIT TVA în 7 puncte – include și infografic

Timp citire:

Pentru care operațiuni se aplică Split TVA?

Pentru toate livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile din punct de vedere al TVA, pentru care locul se consideră a fi în România.

Cine aplică obligatoriu Split TVA?

1. Firmele și instituțiile publice care au optat în anul 2017.
2. Firmele și instituțiile publice care vor opta din 2018 încolo. Aceștia depun D086 și în 3 zile ANAF, îi înregistrează în “Registrul persoanelor obligate la plata defalcată a TVA”. Aplică Split TVA, cu ziua următoare publicării în Registru.
3. Firmele înregistrate în scopuri de TVA, pentru încasarea și plata TVA, care:
– au obligații restante TVA, la 31 decembrie 2017 și nu le plătește până în 31 ianuarie 2018, în cuantum de peste: 15000 lei contribuabili mari, 10000 contribuabili mijlocii și 5000 contribuabili mici (majoritatea);
– începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații restante TVA, neachitate în 60 de zile lucrătoare de la scadență. Cuantumul se menține. Înregistrarea la split se face automat de ANAF.
4. Persoanele impozabile aflate în insolvență la 31 decembrie 2017. Aceștia vor fi întregistrați din oficiu în Registru din 01 martie 2018 și vor aplica split TVA, din 02 martie 2018.
5. Persoanele impoazbile care vor intra la însolvență începând cu ianuarie 2018. Aceștia depun D086.

Cine aplică în mod indirect Split TVA?

Firmele înregistrate la TVA, atunci când acestea au relații cu un partener de afaceri care aplică Split TVA.

Cine nu aplică obligatoriu Split TVA?

 1. Firmele neînregistrate în scopuri de TVA;
 2. PFA înregistrate sau nu în scopuri de TVA;
 3. Regimurile speciale TVA.

Ce obligații are cine NU aplică Split TVA?

Să verifice partenerul de afaceri în “Registrul persoanelor obligate la plata defalcată a TVA”, pus la dispoziție pe site-ul ANAF. Dacă își găsește partenerul în acest Registru, și plata contravalorii bunurilor/serviciilor se face prin bancă, cel care nu aplică Split TVA, va face plata în 2 conturi: – baza facturii o plătește în contul curent al partenerului și TVA de pe factura îl plătește în contul de TVA al partenerului. Dacă plata se face cash, nu mai are obligația de a face split.

Ce obligații are cine aplică Split TVA?

1. Plățile către parteneri de afaceri care aplică la rândul lor Split TVA, se face în două: în contul curent se plătește baza și în contul de TVA se plătește valoarea TVA de pe factură/facturi.

2. Au obligația să vireze în contul propriu de TVA, în maxim 30 de zile lucrătoare de la încasare, TVA aferent:

  • încasărilor cu card sau substituite de numerar (ex. bonuri de masă);
  • încasare cu instrumente de plată emise anterior datei de la care aplică split și incasate după această dată;
  • diferența dintre TVA aferentă încasărilor în numerar și TVA aferentă plăților în numerar, efectuate într-o zi;
  • TVA aferent facturilor emise înainte de data la care aplică Split TVA și neîncasate în contul de TVA. Aceste prevederi NU se aplică dacă ai conturile poprite.

Contravenții

1. Contravenții pentru cine aplică în mod indirect
Penalitate de 0.06%/zi pentru suma plătită eronat, calculată din ziua plății eronate până la data corectării, pentru cazul în care trebuia să facă split și nu a făcut în max 7 zile lucrătoare de la plată.

2. Contravenții pentru cine aplică direct
Penalitate de 0.06%/zi pentru plata neefectuată din contul propriu de TVA, în intervalul 7 – 30 de zile lucrătoare. Dacă se depășesc 30 de zile, se percepe și o amendă de 10% din suma TVA.
Penalitate de 0.06%/zi pentru debitare cont de TVA cu sume nepermise, în intervalul 7 – 30 de zile lucrătoare. Dacă se depășesc 30 de zile, se percepe și o amendă de 50% din suma TVA.

split tva 2018, split tva, split tva ce inseamna,

Baza legală: Legea 275/2017Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.