- In primul rand odata cu OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile utilizate in contabilitate, monetarul nu mai apare, in ordin, ca document justificativ pentru nici o operatiune.
- In al doilea rand HG 479/2003, norme metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999, prevede ca raportul Z este documentul in baza caruia se inregistreaza in contabiliate sumele din casa de marcat.
Art. 64, alin. 1 – Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care conţine în mod detaliat date ce se vor înregistra în memoria fiscală ca date de sinteză pe termen lung, o dată cu emiterea acestui raport. Comanda de închidere zilnică a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unică şi obligatorie.
Art. 65, alin. 3 – Registrul special şi raportul Z reprezintă documentele pe baza cărora se înregistrează veniturile din activitatea de comerţ cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie în evidenţa contabilă a utilizatorului, cu excepţiile prevăzute de lege.
- In al treilea rand, daca tinem cont si de OMFP 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile, la art. 6, alin. 1 si 2, se specifica:
(1) Persoanele care nu au obligaţia, în conformitate cu prevederile legale, de a emite factură vor înregistra veniturile realizate zilnic utilizând monetarul, chitanţa sau alte documente specifice, după caz.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică operatorilor economici care au obligaţia să utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale.
Tinand cont de cele trei baze legale, consideram ca raportul Z este suficient pentru operarea in registrul de casa, a sumelor rezultate din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii catre populatie.
0 Comentarii