TVA – Locul prestării serviciului pentru cursuri de instruire

Timp citire:

Cursurile de instruire realizate de o persoană juridică română, plătitoare de TVA, pentru personalul unor firme din state membre ale Uniunii Europene reprezintă din punct de vedere al TVA servicii educative pentru care locul prestării este locul unde serviciile sunt efectiv prestate (Art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 1 Codul Fiscal).

Astfel, întrucât locul impozitării serviciilor educative nu este considerat a fi în România, operațiunea desfășurată de o persoană juridică romănă nu constituie o operațiune impozabilă în România din punct de vedere al TVA, potrivit art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, iar pe facturile emise către beneficiar se va face mențiunea „neimpozabilă în România”, potrivit prevederilor art. 155 alin. (5) lit. n) pct. 1 din Codul fiscal.

Precizăm de asemenea că, societatea beneficiază de dreptul de deducere al taxei pe valoarea adaugată aferente achizițiilor destinate prestării serviciilor de instruire, în conformitate cu prevederile art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

În subsidiar atragem atenția asupra faptului că, în această situație, persoana juridică română trebuie să plătească TVA în statele membre în care serviciile sunt efectiv prestate, conform legislației din statele membre respective.  Vezi aici.

Sursa:  Întrebări frecvente ANAF

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.