Cine depune și când se depune formularul 301?

Timp citire:

Cine depune Declarația 301?

Formularul 301 denumit generic ”Decont special de TVA” se depune numai de persoanele impozabile care nu sunt și nu au obligația înregistrării în scopuri de TVA.

– NU se depune niciodată de plătitorii de TVA, plătitorii de TVA depun D300.
– Se depune lunar, dar numai pentru perioada în care intervine exigibilitatea TVA. Nu se depune pe zero.

Declarația 301 este declarația de TVA prin care contribuabilul neînregistrat în scopuri de TVA, declară TVA-ul de plată pentru achizițiile făcute din UE sau NON-UE.
Această declarație se depune obligatoriu odată cu declarația 390, dacă achiziția am făcut-o din UE.
Pentru prestarea de servicii intracomunitare nu se va depune D301, deci nu se plătește TVA în România. Se depune doar D390, pe codul special de TVA, dacă vorbim de o prestare către un partener UE care a oferit un cod de TVA valid in VIES.

Exemple de situații în care se depune D301:

– pentru servicii primite din comunitate sau din afara UE pentru care locul prestării serviciului este în Romania iar persoanele respective sunt obligate la plata TVA;
– achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi efectuate de persoanele prezentate mai sus;
– achiziții intracomunitare pentru care aceste persoane sunt obligate la plata TVA.

Cine este obligat să depună D301?

1. AIC (achiziție intracomunitară) de bunuri > 10.000 EURO (34.000 lei):   

Plafonul de 10.000 euro se determină în baza art. 126 alin. (4) din CF (10.000 euro la cursul de la data aderării, respectiv 3,3817 lei/euro).

– Aceștia sunt obligați să se înregistreze în scopuri speciale de TVA înainte de efectuarea AIC de bunuri care duce la depășirea plafonului de 10.000 euro, prin depunerea D091. 
– Depun D301 și efectuează plata TVA numai pentru AIC care duce la depășirea plafonului.
– Au obligația depunerii D095, pentru înregistrarea în ROI =Registrul Operatorilor Intracomunitari. (Update 25.11.2020: nu se mai depune D095. Înregistrarea în Registrul Operatorilor Intracomunitari, se face automat la data obținerii codului special de TVA.)
– Depun și D390. Verifică partenerul să aibă codul de TVA valid in VIES.
– Se plătește TVA începând cu data solicitării înregistrării în scopuri speciale de TVA.
– AIC în cazul înregistrării în scopuri speciale de TVA: facturile emise de furnizorul din statul membru vor fi fără TVA, în RO se va declara și plătii TVA-ul. Dacă partenerul ți-a emis factura cu TVA, vei calcula și plăti TVA la suma întreagă a facturii. Așa că, discută cu partenerul să îți refacă factura, dacă se poate.

Atenție! Pentru AIC sub 10.000 euro este opțională înregistrarea în scopuri speciale de TVA. În acest sens facturile emise de furnizorii din statul membru vor fi cu TVA, în RO nedatorându-se TVA. Această opțiune este avantajoasă, dacă TVA-ul din țara partenerului este sub 19%, cota de TVA din România.

– Înregistrarea este obligatorie 2 ani. Înregistrarea este obligatorie pentru anul în care s-a solicitat înregistrarea în scopuri speciale de TVA plus pentru anul fiscal următor.

Înregistrarea în scopuri speciale de TVA se va face numai când serviciile sunt în categoria reglementată de art.133, alin.2, adică locul prestării de servicii este la beneficiar persoană impozabilă (B2B). Toate celelalte excepții de la art. 133, alin 3-7 sunt excluse de la obligația solicitării codului special de TVA.

Atenție! Nu există plafon de scutire pentru achizițiile intracomunitare de servicii, deci persoana juridică datorează TVA pentru aceste achiziții și depune D301, indiferent de valoarea achiziției.

2. Beneficiarii care primesc servicii de la un prestator care nu e stabilit în RO și pentru care locul prestării este în RO. Dacă prestatorul este stabilit în UE se depune și D390 iar dacă prestatorul este stabilit în NON-UE se depune doar D301 fără D390. Declarația 301 pentru un serviciu achiziționat din UE, se depune pe codul special de TVA. Declarația 301 pentru un serviciu achiziționat din NON-UE, se depune pe CUI-ul obținut de la registrul comerțului la înființarea firmei.

3. Achiziția de mijloace de transport noi: D301 se depune înainte de înmatriculare dar nu mai târziu de 25 a lunii următoare exigibilității TVA. Nu au obligația înregistrării în scopuri speciale de TVA.

4. Produse accizabile: nu au obligația înregistrării în scopuri speciale de TVA, depun numai D301.

5. Achiziția de gaze naturale și energie electrică: depun D301, au obligația înregistrării în scopuri speciale de TVA întrucât sunt deja înregistrați în scopuri de TVA obligatoriu.

6. Beneficiarii de livrări/prestării care au loc în RO dar sunt realizate de furnizori care nu sunt stabiliți în RO și nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA în RO, depun numai D301.

7. Alte cazuri, depun numai D301.

Unde se depune Declarația 301?

– la registratură;
– prin poștă;
– online, pe bază de semnătură electronică.

Cadru legal:
Art. 156 indice 3, alin. 1 din Codul Fiscal și OPANAF 2520/2010.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

26 Comentarii

 1. Alex

  Buna.

  Detin un PFA neplatitor de TVA pentru care am obtinut cod special de TVA pentru achizitiile intracomunitare.

  Se da urmatoarea situatie:
  Am cumparat produse in valoare de 450EUR fara TVA din spatiul intracomunitar:
  1. Sunt obliugat sa depun 301 si 390?
  2. Trebuie sa achit TVA-ul de 19% in tara?

  Multumesc

  Răspuns
  • Cristiana

   Da, sunteti obligat sa depuneti cele 2 declaratii impreuna 301 si 390. Ati obtinut cod special de tva pentru AIC, in consecinta facturile pentru achizitiile intracomunitare nu vor avea TVA si acel tva (de 19%) va fi calculat si achitat in tara. Altfel, daca nu cereati acel cod special TVA valoarea bunurilor achizitionate continea TVA-ul achitat in tara respectiva. Aceasta situatie (daca nu cereati codul special de TVA) ar fi fost valabila pana in limita plafonului de 10000 euro calculat la cursul aderarii. In cazul dumneavoastra e necesara declararea si plata TVA-ului in tara.

   Răspuns
 2. Mihai

  Buna,

  Am un SRL neplatitor de TVA. Nu am cod special de TVA si as vrea sa achizitionez un serviciu online de la un prestator stabilit in afara U.E. Este necesara plata TVA in Romania?

  Va multumesc!

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   Da. Veti depune declaratia 301 pe CUI-ul de la registrul comertului si veti plati 19% TVA in Romania.

   Răspuns
 3. Adrian

  Buna ziua,

  Detin un PFA neplatitor de TVA si doresc sa efectuez servicii de proiectare in constructii pentru o firma platitoare de TVA din UE, asa incat locul prestarii serviciilor e locul imobilului (Germania), din punct de vedere al taxei. M-am inregistrat in scop special de TVA. Din ce m-am interesat, factura ar urma sa o emit fara TVA, cu mentiunea „netaxabil in Romania”, iar clientul va plati taxa la el in tara. Intrebarea mea: sunt obligat sa depun doar declaratia 390 in lunile in care am activitate, sau si D 301 (chiar daca, din ce inteleg eu, nu sunt obligat sa platesc TVA in Romania)?

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   Depui doar D390. Nu ai obligatia de a plati TVA, deci nu depui D301.

   Răspuns
 4. Cristi

  Buna, am PFA pe norma de venit si sunt intre cele 2 plafoane (10 000EUR< venitul meu < 64 000 Eur / an). Prestez servicii intracomunitare si am cod special de TVA. Cum depun declaratia cu 0% TVA?

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   La prestarile de servicii nu de depune D301. Vezi doar daca ai obligatia de a depune D390.

   Răspuns
 5. ALINA

  Buna ziua. Am un srl, cod caen 8220, servicii call center.
  Am achizitii de servicii call center pe care le facturez mai departe. Trebuie sa platesc tva pe achizitii? Am un copd special de tva.

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   La achizitiile de servicii din UE sau NON-UE, esti obligata sa platesti TVA in Romania si sa depui D301. Vei tine cont, cand facturezi mai departe, ca pe tine serviciile respective te-au costat plus 19% TVA. In ceea ce priveste codul special de TVA: daca serviciile le achizitionezi din UE, D301 o vei depune pe codul special, iar daca serviciile le achizitionezi din NON-UE, D301 o vei depune pe CUI-ul de la registrul comertului.

   Răspuns
 6. Daniel

  Buna ziua, sunt pers. fizica neplatitoare de tva. Am cumparat o masina noua din germania. Nu am stiut cum sa procedez si am achitat in germania factura cu tva inclus. Acum Anaf solicita plata tva pe formularul 301 dar aplicat la valoarea totala a facturii. Este normal sa platesc tva la o factura in care tva este deja inclus? Cum pot evita acest lucru? Va multumesc anticipat.

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   Este corect. Dupa ce ai facut dovada ca masina ai adus-o in Romania, solicita la firma din Germania, sa iti returneze TVA-ul. Este o masura de siguranta care a facut-o partenerul german.

   Răspuns
 7. CLAUDIA

  Buna ziua,
  Am un srl cu impozit microintreprindere fara salariati si am cod special de tva pt achizitii intracomunitare ca urmare a serviciilor de transport in regim UBER. Pe factura emisa de uber pentru comisionul retinut din valoarea curselor de transport este specificat taxare inversa.
  Ce declaratii depun in afara de 390?

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   D301 si vei plati TVA aplicat la factura de comision.

   Răspuns
 8. Alexandra Dima

  pt prestare de servicii in UK depun 301?

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   Nu. Insa vezi daca nu ai obligatia de a depune D390.

   Răspuns
 9. Daniela

  Buna ziua,
  Un Cabinet individual de psihologie, neplatitor de TVA dar cu cod special de TVA, presteaza servicii de consultanta online, pentru o persoana juridica cu cod de TVA din UE. In acest caz, locul prestarii unde este? trebuie sa depun declaratie 390? Multumesc

  Răspuns
   • Ileana

    Buna ziua! Am achizitionat in 2018 un autoturism nou din Spania. Am platit Tva la momentul achizitionarii. Masina nu a fost cumparata in vederea importarii in Romania, insa odata cu pandemia, in vara anului 2020, m-am vazut nevoita sa vin pentru o perioada in tara. Masina a venit pe platforma. Vazand ca nu mai am cale de intoarcere prea curand in spania, am decis luna aceasta sa inscriu masina in romania. Am facut formalitatile la rar, am inscris masina la primarie, insa la anaf mi-au cerut sa platesc iar tva pt ca masina este considerata a fi noua (sub 6000 de km la bord). Acum, eu ce pot face ca sa o inmatriculez? Trebuie sa platesc din nou TVA si cum calculez data de la care curge exigibilitatea platii de tva in romania? Ce inseamna „momentul livrarii”? Imi mai pot recupera tva ul paltit in Spania? Va multumesc.

    Răspuns
 10. \DECL.301 AIC NU-MI VALIDEAZA

  Am depus o decl.301,validat pe electronic,am nr.inregistrare dar la stare anaf am error500:javax.servlet.jsp.Jspexception:etc

  Răspuns
 11. \DECL.301 AIC NU-MI VALIDEAZA

  decl.301 validata pe sagac AIC-AM NR,INREG.EGUVERNARE DAR LA STARE ANAF AM:ERROR500;javax.servlet.jspEXCEPTION

  Răspuns
 12. \DECL.301 AIC NU-MI VALIDEAZA

  DECL.301 LA STRE ANAF AM ERROR500

  Răspuns
 13. stanescu elena

  pt un SRL neplatitor de tva care efectuaza lucr de constr in Italia, obtin cod special de tva si
  1. depun 390 numai cind emit fact catre o pers juridica platitoare de tva ?
  2.nu depun D301
  3.emit fact in valuta si lei ?
  4.mentionez pe fact codul special de TVA ?

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   Aici vezi ca locul prestarii este in Italia, unde se afla constructia. Intereseaza-te la un consultant fiscal italian, s-ar putea sa ai obligatia de a te inregistra si plati TVA in Italia.

   Răspuns
 14. Filip Ana Maria

  Am si eu doua nelamuriri:

  1. Stiti daca se mai pot depune la ghiseu declaratiile 301 si 390?

  2. Trebuie sa depun 2 declaratii 150 pt semnatura electronica? una pentru CUI si una pentru CIF, avand in vedere ca declaratia 390 o completez cu CIF-ul?

  Multumesc frumos!

  Răspuns
  • Meze Bianca Dolores

   Buna ziua,

   1. La majoritatea administratiilor fiscale, nu se mai primesc. Dar puteti incerca sa vedeti daca vi le ia.
   2. Da.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.