PFA -concediu de maternitate vs. concediu crestere copil

Reactualizat pe 1 December, 2020 | Publicat pe 11 May, 2014

In ultimul timp s-au ridicat întrebări cu privire la obținerea indemnizației de creștere copil daca ai un PFA. Multa lume se întreabă daca sunt luate in calcul veniturile obținute de PFA, din moment ce PFA-ul nu plătește contribuția pentru concedii si indemnizații, cea de 0,85%.

Răspunsul este DA. In acest sens trebuie făcuta distincție intre cele doua noțiuni; de concediu de maternitate si concediu creștere copil. Contribuția de 0,85% este pentru concediul medical de maternitate si nu are nici o legătura cu indemnizația de creștere copil primita de la Primăria de domiciliu.

Așadar cota de 0,85% pentru concedii si indemnizații va ajuta numai sa beneficiați de indemnizație pentru concediu medical in calitate de PFA. Pentru aceasta, in calitate de PFA, trebuie sa încheiați un contract cu Casa Județeana de Asigurări de Sănătate.

Pentru indemnizația pentru concediu creștere copil (CCC) se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile din cele 12 luni, chiar daca unele din ele au fost obținute numai in anumite luni. Dosarul pentru indemnizație pentru CCC nu se depune la casa de asigurări ci la Primăria de care aparțineți cu domiciliul.

Diferența dintre concediu de maternitate si concediu creștere copil

Trebuie sa faceți distincție clara intre cele doua noțiuni.

 • Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii însărcinate sau lăuzei de către medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supraveghează sarcina sau de medicul de familie. Mai este cunoscut si sub denumirile de concediu medical de sarcina/lăuzie, concediu prenatal sau concediu postnatal.

Concediul de maternitate totalizează 126 de zile calendaristice, si este format din:

– concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile înainte de naștere;
– concediu de lăuzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile după naștere.

Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de după naștere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.

Cele 126 de zile se pot compensa intre ele in funcție de recomandarea medicului sau de opțiunea personala. Singura obligație este ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Care sunt condițiile de acordare a concediului de maternitate?

Atât in cazul unui salariat, cat si in cazul PFA, condițiile roman neschimbate. Au dreptul la concediu de maternitate femeile însărcinate sau lăuze care:

-sunt cetățeni români sau din state membre UE;
-au domiciliul in Romania;
au realizat cel puțin o luna de stagiu de cotizare (cota 0,85%) in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate, conform Art. 7 din OUG 158/2005 care reprezintă baza legala pentru concedii si indemnizații;
– beneficează de concediu de maternitate si femeile gravide sau lăuze care un încetat plata contribuției, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii de asigurat.

Calculul indemnizației pentru concediu de maternitate

Indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuala de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

Atenție! Indemnizația de maternitate NU se impozitează, conform Art. 42 din Codul Fiscal. Din indemnizația de maternitate se retine numai CAS-ul. Indemnizația de maternitate se suporta integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

 • Concediu creștere copil -este acordat de la Primăria de domiciliu in baza depunerii unui dosar.

Termenul de depunere al dosarului este de 60 de zile lucrătoare de la expirarea concediului medical postnatal sau cu 30 de zile înainte de terminarea concediului.

Dosarul pentru un PFA trebuie sa cuprindă printre altele, următoarele:

– Rezoluție din care sa rezulte data suspendării autorizației pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului – eliberat de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bihor sau dovada suspendării activității , după caz – copie
– Adeverința de venit, pe ultimul an anterior nașterii, eliberata de Administrația Finanțelor Publice

Aici vreau sa va aduc la cunoștința o situație din Ordinul MMFPS 1474/2011 explicata:
Situație:
Persoanele care au desfășurat activități supuse impozitului pe venit și figurează în evidențele administrației financiare cu venituri pe minus.
Soluție:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfășurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizației pentru creșterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei nașterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidențele administrației financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situație, cuantumul indemnizației este de 600 lei lunar.

Ce valoare poate avea indemnizația de creștere copil?

Conform OUG nr. 111/2010 solicitantul indemnizație de creștere copil poate opta pentru una dintre următoarele variante:

a) concediul si indemnizația pentru creșterea copilului pana la vârsta de 1 an respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, in cuantum de 85% din media veniturilor nete( 12 luni anterioare datei nașterii copilului) si care nu poate fi mai mica de 600 si mai mare de 3400 ron/ luna.

Persoanele care realizează venituri  supuse impozitului pe venit înainte de împlinirea vârstei de un an a copilului, au dreptul la un stimulent de inserție pana la împlinirea vârstei de 2 ani , in cuantum de 500 ron/ luna.

b)concediul si indemnizația pentru creșterea copilului pana la vârsta de  2 ani in cuantum de 85% din media veniturilor nete( 12 luni anterioare datei nașterii copilului)  si care nu pate fi mai mic de 600 si mai mare de 1200 ron/luna

Persoanele care realizează venituri  supuse impozitului pe venit după împlinirea vârstei de un an a copilului, au dreptul la un stimulent de inserție pana la împlinirea vârstei de 2 ani , in cuantum de 500 ron/ luna.

Cine poate beneficia de indemnizația de creștere a copilului?

Pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului in vârsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, următoarele categorii de persoane:

– unul dintre părinții firești ai copilului;
– persoanele care adopta un copil;
– persoanele care iau in plasament un copil;
– persoana care este tutorele copilului.

Condiții pentru obținerea indemnizație de creștere copil

Persoana care solicita indemnizația de creștere a copilului trebuie sa îndeplinească următoarele condiții:

 • este cetățean roman, străin sau apatrid;
 • are domiciliul sau reședința pe teritoriul României, potrivit legii;
 • locuiește împreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de creșterea si îngrijirea acestuia/acestora;
 • a realizat, timp de 12 luni anterioare nașterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului Fiscal (venituri provenite din salarii, activități independente sau din activități agricole);
 • si-a achitat obligațiile fata de bugetul local pentru bunurile pe care le deține in proprietate.

Important! Fracțiunea de luna lucrata se considera luna întreaga la calculul celor 12 luni care trebuie sa fie lucrate fără întrerupere.

In cele 12 luni anterioare nașterii copilului pot fi incluse perioade asimilate, in care părintele solicitant s-a aflat in una dintre următoarele situații:

 • si-a însoțit șotul in misiune permanenta in străinătate;
 • a beneficiat de indemnizație de șomaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 • a beneficiat de indemnizația pentru creșterea copilului pana la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensia de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fără plata pentru a participa la cursuri de formare/perfecționare profesionala din inițiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmează cursurile de zi ale invațământului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invațământului universitar cu examen de diploma/licența.

Baza legala:
OUG 158/2005 Lege concedii si indemnizații;
OUG 111/2010 Lege indemnizație creștere copil;
Ordinul MMFPS 1474/2011 Instrucțiunilor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Update 2016: Reguli privind concediul, indemnizatia de crestere copil si stimulentul de insertie

Distribuie

5 Comentarii

 1. antal nela

  Buna. Am intrat in ccc in iulie 2015(dupa terminarea concediului de maternitate). Am solicitat ccc pt un an. In 15 martie 2016 bebe face un an. Sunt obligata sa redeschid pfa acum sau pot sa astept pana la 2 ani? Daca reiau activitatea in cursul lunii feb, voi primi stimulentul de insertie? In cazul in care nu redeschid pfa pana la 2 ani, exista consecinte financiare, exceptand lipsa stimulentului de insertie? Multumesc.

  Răspuns
 2. Adi Cosma

  Buna ziua, am un PFA cu norma de venit a carui activitate a produs anul trecut aproximativ 20 000 de euro. Impozitul platit a fost conform normei de venit, deci nu impozitare in timp real. Daca sotia mea naste, as putea beneficia eu de concediul de crestere a copilului timp de 2 ani? Plafonul de 85% se aplica la cei 20 000 castigati pe anul trecut? multumesc.

  Răspuns
 3. Vidan

  Bună ziua.
  Sunt angajata cu norma întreaga de 7 ani si vreau sa deschid un pfa ca sa pot sa cresc viitoarea indemnizație, fiind însărcinată. Cum e mai convenabil, sa cresc salariul si sa plătesc 45% cotizatie la contractul de munca sau sa fac un pfa la care sa plătesc cei 18% impozit? Am voie sa folosesc veniturile pfa la calculul indemnizației cu numai 6 luni de activitate pfa din cele 9 de sarcina?

  Mulțumesc pentru interesul acordat

  Răspuns
 4. Tomas Carmen Lucia

  Buna ziua. Sunt lucrator Pfa in contract cu un spital din Bucuresti. Plata comediilor si a indemnizație am spus-o in luna septembrie la sfarsit, intrând în vigoare de la 1 octombrie. Mentionez ca sunt însărcinată în 5 luni. Pot beneficia de concediu prenatal având în vedere că am sarcina cu risc crescut de avort?

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *