Procedura de comunicare prin internet intre ANAF si persoane fizice

Timp citire:

Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoanele fizice a fost aprobată prin Ordinul MFP nr. 1154/2014 şi publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 646 din 02.09.2014. Aceasta se aplică din data de 2 septembrie.

Serviciul se numeşte “Spaţiul privat virtual” şi iniţial va fi disponibil doar contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Mai precis, serviciul va fi disponibil în sistem-pilot în perioada septembrie – decembrie 2014. Apoi, din ianuarie 2015 va fi extins la nivel naţional.

În perioada septembrie – decembrie 2014, documentele care vor putea fi comunicate prin serviciul “Spaţiul privat virtual” vor fi:

• documente emise de organul fiscal şi comunicate contribuabilului:
– automat: decizii de impunere anuală aferente veniturilor realizate începând cu 2013 şi emise după 1 septembrie 2014;
– la cerere: situaţia obligaţiilor fiscale de plată, nota obligaţiilor de plată, situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori;

• documente emise de contribuabil şi comunicate organului fiscal:
– cerere privind situaţia obligaţiilor fiscale de plată;
– cerere privind nota obligaţiilor de plată;
– cerere privind situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori.

Notă: Potrivit MFP-ului, categoriile documentelor şi informaţiilor disponibile pentru comunicare vor fi extinse odată cu dezvoltarea la nivel naţional a noului serviciu.

Pentru a folosi serviciul, contribuabilii se vor putea identifica prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume+parolă (însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă). După extinderea la nivel naţional a serviciului, identificarea se va putea face, printre altele, şi cu telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Totodată, contribuabilii vor avea acces la informaţii fiscale prin “Buletinul informativ fiscal”. Acesta va include calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.

“Proiectul Ordinului (…) supus consultării publice face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanţelor Publice şi de către ANAF în scopul îmbunătăţirii relaţiei contribuabilului cu fiscul şi simplificării modalităţilor de plată. În acest context, a fost promovată de MFP OUG nr. 40/2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2014, care stabileşte premisele comunicării în format electronic între contribuabil şi autorităţile fiscale“, se preciza într-un comunicat de presă al ministerului la momentul lansării în dezbatere publică a proiectului noii proceduri.

Baza legala: OUG nr. 40/2014.
Sursa: legestart.ro

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.