Vrei să ceri anularea codului de TVA la o firmă? Nu te mai avantajează să fii plătitor de TVA?
Urmărește în materialul de mai jos:
- Care este procedura pentru anularea codului de TVA?
- Ce trebuie să depui la ANAF pentru anularea codului de TVA?
- Când poți să ceri anularea codului de TVA și cum se calculează plafonul de scutire?
- Ce trebuie să faci anterior solicitării de anulare a codului de TVA?
Începând cu 2016 s-a modificat procedura de anulare a înregistrării în scopuri de TVA și scoaterea din evidență ca persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA.
În primul rând nu se mai depune declarația 096, este abrogat ordinul care o prevede. Începând cu 2016 pentru ieșirea din evidența plătitorilor de TVA se depune declarația de mențiunii 010 și Certificatul de Înregistrare în scopuri de TVA, în original. Unele administrații cer balanța la decembrie 2015 și jurnalele de vânzări la zi.
Pentru societățile care îndeplinesc condițiile și vrei să le scoți de la TVA se depune declarația 010. Scoaterea din evidența plătitorilor de TVA se poate face prin depunerea 010 în fiecare lună, în primele 10 zile ale lunii. Dacă sunteți la trimestru, se depune în primele 10 zile ale lunii următoare trimestrului.
Formularul 010 se depune de contribuabilii a căror cifra de afaceri de anul trecut și cifra de afaceri de anul în curs până la data solicitării scoaterii din evidența plătitorilor de TVA, nu depășește plafonul de scutire de la Art. 310, alin.1, respectiv 220.000 lei. Se completează subsecțiunea 1.15 din formularul 010.
Cifra de afaceri de 220.000 lei se calculează în funcție de Art. 310, alin. 2 Codul Fiscal. Respectiv, în cifra de afaceri, intră baza livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii taxabile (cu TVA), luate din jurnalul de vânzări, cu excepția livrărilor de active fixe și livrărilor de mijloace de transport noi. În cifra de afaceri intră inclusiv facturile pentru avansurile încasate sau neîncasate.
Scoaterea de la TVA va fi valabilă de la data comunicării ANAF de scoatere din evidența plătitorilor de TVA. Art. 310, alin. 7 Codul Fiscal.
Dacă soliciți scoaterea de la TVA, să nu uiți să faci ajustarea taxei deduse.
Vezi un material pe acest subiect aici “Cum se face ajustarea TVA la ieșirea din evidența plătitorilor de TVA?”
Ca as ma retrag ca so platitor Dr tbs trebuie as platesc tva aferent marfurilor din stoc ?,So tba la mijloacele vice say Dr invented? Chair daca aunt la. Zi cu platPlata ?