Prima zi de lucru – 10 informații care trebuie să le cunoști

Timp citire:

Dacă azi ai început lucru, trebuie să te pui la punct cu mai multe modificări care au intervenit în ceea ce privește munca de contabil. În zilele următoare, se vor clarifica mai multe informații și la multe legii așteptăm normele de aplicare. Am în plan să fac un check-list video, dar numai după ce lucrurile sunt clare.

Ce trebuie să știi?

  1. Trebuie să comunici clienților schimbarea cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Plătitorilor de TVA care emit facturi, le spui să emită facturile cu 19% TVA nu 20%  iar celor care au casă de marcat, să nu deschidă până nu schimbă cota de TVA a casei de marcat.

  2. Salariul minim brut rămâne deocamdată tot la nivelul sumei de 1,250 lei. S-ar putea ca începând cu 1 februarie să fie 1,450 lei. Rămâne de văzut!

  3. Salariul mediu brut pe țară, rămâne la 2,681 lei dar sunt promisiuni că v-a crește la 3,100 lei.

  4. Ziua de 24 ianuarie este zi liberă legal.

  5. Persoanele juridice cu cifră de afaceri peste 10,000 euro și care fac comerț cu amănuntul trebuie să dețină POS pentru încasări. Așteptăm normele pentru clarificări suplimentare.

  6. Taxa pentru construcții speciale nu se mai datorează.

  7. Nu se mai depun declarațiile 392, 393.

  8. Declarația 205 NU se mai depune pentru veniturile din salarii. Pentru veniturile din dividende se depune.

  9. Activitățile de restaurant, bar și cazare, vor datora impozit specific. Mai multe detalii vezi aici. Pe acest subiect sunt așteptate foarte tare normele, pentru că textul legii lasă loc de foarte multe interpretări.

  10. Pentru veniturile din dividende, pe lângă impozitul de 5%, se datorează și CASS (sănătate) de 5,5% dar după unele zvonuri, noul guvern ar vrea să renunțe la obligativitatea reținerii CASS dacă persoana care ridică dividendele beneficiază și de alte venituri.

Ne auzim la următoarele analize și modificări 🙂 Mult spor la treabă!

P.S. Dacă ai completări, te invit să lași un comentariu. Acesta poate fi util altor colegi contabili! ❤️

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.