Monografie contabilă ONG teatru

Reactualizat pe 1 December, 2020 | Publicat pe 13 April, 2014

În articolul de față, vreau să facem monografia contabilă la un ONG care desfășoară activități teatrale. O să analizăm notele contabile care trebuie să le știi dacă ții contabilitatea la un teatru și o să vedem ce declarații fiscale depune un ONG, sau o organizație nonprofit, cum vrei să îi spui.

Impozitare – impozit pe spectacol

Organizațiile teatrale datorează, conform Codului Fiscal art 274, un impozit pe spectacol de 2%, până în data de 15 a lunii următoare organizării spectacolului, în baza depunerii la finanțe a Decontului de impunere”. Adică, plătesc 2% aplicat la veniturile din vânzarea biletelor de spectacol.

Ce trebuie să faci înainte de desfășurarea spectacolului?

 1. Clar, cumperi biletele. Biletele le cumperi de la un oarecare furnizor de bilete.
 2. Înregistrezi la Administrația publică locală biletele cu valoare și serie.
 3. Anunți tot la Administrația locală data și locul desfășurării spectacolului.

Ce plan de conturi folosesc ONG-urile?

Ong-urile nu folosesc planul de conturi general, cel folosit de societățile comerciale. ONG-urile au Planul de conturi fără scop patrimonial.

Principalele diferențe față de planul de conturi general sunt:

 • contul prin care se închid conturile de venituri și cheltuieli este defalcat în două conturi analitice: unul pentru activitatea fără scop lucrativ și unul pentru activitatea economică.
 • conturile de venituri sunt defalcate pe mai multe analitice, în funcție de activitatea non-profit desfășurată.

Poți să arunci o privire de ansamblu la Planul de conturi aplicat de organizațiile non-profit aici –Plan de conturi ONG.

Note contabile

Notele contabile aferente facturilor de utilități și alte bonulețe, nu le tratăm în acest articol, le știi, sunt la fel ca la societățile comerciale. Aici tratăm numai particularitățile.

 • achiziția biletelor

3028=401       – la valoarea de intrare

Se întocmește NIR-ul, adică Nota de intrare și constatare diferențe. NIR se întocmește pentru orice produs intrat în stoc prin intermediul clasei 3.

 • transferul la bilete cu valoare

6028=3028     – la valoarea de intrare

Se întocmește bon de consum.

5328=472       – la prețul de vânzare

 • înregistrarea veniturilor din vânzarea biletelor

5311=5328     – la prețul de vânzare

472=7911.03  – la prețul de vânzare

 • înregistrarea impozitului pe spectacol

446=5311       – 2% x venitul din vânzarea biletelor

635=446        – 2% x venitul din vânzarea biletelor

 • înregistrarea veniturilor obținute din virarea cotei de 2% de către bugetul statului

Salariații au posibilitatea să susțină cu 2% din impozitul pe venitul din salarii virat la bugetul statului, organizațiile nonprofit și organizațiile religioase. În acest sens salariații depun Declaratiei 230 pănă în 25 mai a anului următor. Vezi articolul de aici.

5121=7331

 • înregistrarea veniturilor din sponsorizări primite

5121/5311=7332

 • înregistrarea cotizațiilor simpatizanților

5121/5311=7331

Ce declarații depune un ONG?

Declarațiile fiscale se depun în funcție de vectorul fiscal.

 1. Dacă ONG-ul are în vectorul fiscal înregistrați salariați, adunci depune Declarația 112, lunar sau trimestrial, în funcție de obțiune. În general ONG-urile nu au salariați.
 2. ONG-urile pot fi înregistrate ăn scopuri de TVA, prin obțiune sau dacă au depasit plafonul de 220 000 lei. Dacă sunt la TVA, depun Declarația 300 și Declarația 394, în funcție de perioada fiscală – luna sau trimestru. În general ONG-urile sunt neplătitoare de TVA.
 3. Până în 25 februarie a anului următor, depun Declarația 392. Declarația 392 nu se depune pe zero. Dacă ONG-ul nu a avut activitate economică, declarația 392 nu se va depune. Vezi mai multe despre Declarația 392 aici.
 4. Tot până pe 25 februarie a anului următor, se depune Declarația 101. Dacă ONG-ul nu a avut activitate economică, formularul 101 se va depune pe zero.
 5. Până pe 30 aprilie a anului următor, se depune Bilanțul. Când ONG-ul nu a desfășurat activitate în primul an de activitate, acesta are posibilitatea depunerii unei Declarații de inactivitate, în locul Bilanțului, în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar.

Acestea fiind spuse, ai învățat cum să contabilizezi și o organizație nonprofit.

 

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *