Speta: SC ITALIANA SRL, este o societate juridica inregistrata in scopuri de TVA in Italia. Aceasta societate efectueaza o lucrare de constuctii – montaj in favoarea unei societati juridice romane, SC ROMANEASCA SRL, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Lucrarea de constructii – montaj este efectuata in Oradea.
Situatia prezentata trebuie analizata din prisma a trei categorii de impozit:
– TVA;
– impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile realizate in Romania;
– impozitul pe profit datorat de nerezidenti, in conditia in care se considera sediu permanent in Romania.
1. Analiza din prisma TVA-ului
Locul prestarii de servicii in legatura cu bunurile imobile este considerat ca fiind locul unde se afla situat imobilul. Aceasta este exceptia de la regula generala conform careia locul prestarii de servicii se considera ca fiind la beneficiar. Vezi in acest sens Art. 133, alin.4, lit. (a) impreuna cu NM pct. 13, alin.1, 8 si pct.14, alin.1; Art. 133, alin.2.
In concluzie locul prestarii se servicii se considera ca fiind in Romania si nu in Italia, cum cere regula generala. Exceptia prevaleaza.
Aceste lucrari nu se considera achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica taxare inversa si se declara in 390.
Avand in vedere desfasurarea unor activitati in Romania, conform Art. 126, societatea din Italia trebuie sa aplice urmatorul tratament fiscal d.p.d.v. al TVA:
– nu poate beneficia de scutirea de la TVA pana in plafonul de 220.000 lei, deoarece Art. 152 si NM la acest articol nu ofera posibilitatea firmelor straine de a beneficia de acest regim de scutire;
– este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania fie direct, fie prin intermediul unui reprezentant fiscal, inainte de inceperea lucrarilor de constructii – montaj. Vezi NM pct. 66, alin. 7, lit.(a).
Legiutorul a prevazut la Art. 153, alin. 4, obligatia expresa pentru fima straina, de a se inregistra in scopuri de TVA in Romania pentru achizitiile de bunuri si servicii de pe teritoriul Romaniei, la care ar avea dreptul sa deduca TVA (ex. achizitii de materiale de constructii din Romania).
Tinand cont de aceste aspecte, tratamentul fiscal corect, este:
– societatea din Italia se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania si optiune cod de TVA;
– facturarea se emite pe codul de TVA obtinut in Romania;
– factura va fi emisa cu TVA romanesc;
– factura se va declara in 300 si 394.
2. Impozitul pe venitul realizat de nerezidenti
Serviciile prestate de nerezidenti pe teritoriul Romaniei sunt in sfera de imozitului datorat de nerezidenti. Vezi Art.115, alin. 1, lit. (k).
Urmatorul pas este sa verificam daca exista semnata Conventie de evitare a dublei impunerii intre Romania si Italia. Aceasta exista, adoptata prin Decretul nr. 82/1977. Daca societatea SC ITALIANA SRL prezinta un Certificat de rezidenta fiscala eliberat de statul italian, impozitarea se va face in cel mai favorabil mod dintre reglementarile Codului Fiscal si a Conventiei de evitare a dublei impuneri. Vezi Art. 118 CF.
Lucrarile de constructii – montaj nu sunt reglementate specific in Conventie, dar la Art.23, alin. 1 specifica ”Elementele de venit … despre care nu se tratează în articolele precedente ale prezentei convenţii, sunt impozabile numai în acest stat.” In concluzie daca societatea din Italia prezinta societatatii din Romania, Certificat de rezidenta fiscala, SC ITALIANA SRL va beneficia de scutire de impozit in Romania si va plati impozit numai in Italia.
Cu toate acestea, ramane obligatia depunerii declaratiei 205 pana in ultima zi lucratoare din februarie a anului urmator realizarii venitului. Declaratia 205 o depune societatea romaneasca cu impozitul scutit. Vezi Art.119 CF.
Tot aici, mai trebuie sa tinem minte, ca acest regim fiscal, va fi valabil atat timp cat nu se considera realizarea sediului permanent in Romania. La Art. 5, alin.2, lit. (g) din Conventia de evitarea a dublei impunerii, se specifica ca nu va fi considerat sediu permanent pana in 12 luni inclusiv. Dupa depasirea a 12 luni pe teritoriul Romanei, SC ITALIANA SRL trebuie sa plateasca impozit pe profit in Romania.
3. Impozitul pe profit datorat de nerezidenti
Societatile straine ce desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent sunt contribuabili platitori de impozit pe profit. Vezi Art.13, lit.b.
In concluzie, la finele celor 12 luni SC ITALIANA SRL, este obligata sa se inregistreze si sa plateasca impozit pe profit in Romania. Calcul pentru impozitul pe profit se face pentru cheltuielile si veniturile efectuate pentru sediu permanent.
Sa nu uitam ca societatea din Romania are obligatia inregistrarii contractelor incheiate cu nerezidenti la finante. Vezi Art. 8, alin. 7 indice 1.
0 Comentarii