Facturile de despagubiri – regim TVA, impozit profit, note contabile

Timp citire:

În postul de față vreau să analizăm facturile pentru despăgubiri în ceea ce privește TVA-ul, impozitul pe profit și notele contabile la transportator vs. beneficiarul transportului.

Când se pot factura daune/despăgubiri?

Daune sau despăgubiri se pot factura numai dacă în contractul încheiat între părți sunt stabilite nivelul și clauzele pentru această speță. În lipsa menționării clauzelor în contract, nu se pot percepe daune întrucât lipsește baza legală. Vezi în acest sens Art. 138, lit. b Codul Fiscal.

Regim impozit pe profit

Daunele interese aferente contractelor economice sunt cheltuieli deductibile conform Art. 21, alin. 1 și conform NM la Codul Fiscal pct. 23, lit. d.

Regim TVA

Daunele interese nu sunt în sfera TVA, în concluzie imputarea unei sume către terț se facturează în regim de scutire TVA (factura se emite fără TVA), dupa care se face ajustarea TVA dedusă la achiziție. În acest sens, vezi Art. 137, alin. 3, lit. b și NM pct. 53, alin. 6, lit. d în aplicarea Art. 148 Codul Fiscal.

Cum se face ajustarea TVA la proprietarul bunurilor?

Beneficiarul transportului sau proprietarul bunurilor pentru care emite factura de despăgubiri, trebuie să își ajusteze TVA dedus la achiziția bunurilor. TVA dedus la achiziție este o cheltuială pentru proprietarul bunurilor și se va recupera de la societatea de transport prin includerea în contravaloarea despăgubirii.

Note contabile – înregistrarea facturii de despăgubiri/daune

A. Transportator

401 = 6581    nivelul despăgubirii

B. Beneficiarul transportului – proprietarul bunurilor

  • Factura despăgubiri

4111 = 7581     nivelul despăgubirii care include și TVA dedus la achiziție

  • Scoatarea din evidență a bunurilor

6588 = %
371            cost de achiziție
4426          TVA -ul la cost de achiziție

[ads2]

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.