În postul de față vreau să analizăm facturile pentru despăgubiri în ceea ce privește TVA-ul, impozitul pe profit și notele contabile la transportator vs. beneficiarul transportului.
Când se pot factura daune/despăgubiri?
Daune sau despăgubiri se pot factura numai dacă în contractul încheiat între părți sunt stabilite nivelul și clauzele pentru această speță. În lipsa menționării clauzelor în contract, nu se pot percepe daune întrucât lipsește baza legală. Vezi în acest sens Art. 138, lit. b Codul Fiscal.
Regim impozit pe profit
Daunele interese aferente contractelor economice sunt cheltuieli deductibile conform Art. 21, alin. 1 și conform NM la Codul Fiscal pct. 23, lit. d.
Regim TVA
Daunele interese nu sunt în sfera TVA, în concluzie imputarea unei sume către terț se facturează în regim de scutire TVA (factura se emite fără TVA), dupa care se face ajustarea TVA dedusă la achiziție. În acest sens, vezi Art. 137, alin. 3, lit. b și NM pct. 53, alin. 6, lit. d în aplicarea Art. 148 Codul Fiscal.
Cum se face ajustarea TVA la proprietarul bunurilor?
Beneficiarul transportului sau proprietarul bunurilor pentru care emite factura de despăgubiri, trebuie să își ajusteze TVA dedus la achiziția bunurilor. TVA dedus la achiziție este o cheltuială pentru proprietarul bunurilor și se va recupera de la societatea de transport prin includerea în contravaloarea despăgubirii.
Note contabile – înregistrarea facturii de despăgubiri/daune
A. Transportator
401 = 6581 nivelul despăgubirii
B. Beneficiarul transportului – proprietarul bunurilor
- Factura despăgubiri
4111 = 7581 nivelul despăgubirii care include și TVA dedus la achiziție
- Scoatarea din evidență a bunurilor
6588 = %
371 cost de achiziție
4426 TVA -ul la cost de achiziție
[ads2]
0 Comentarii