Sistemul RO e-Factura | Intrebari si raspunsuri

Timp citire:

Incepand cu 1 iulie 2022, pentru o mai mare categorie de contribuabilii, intervine obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura. Sistemul RO e-Factura are multe neclaritati si sincope care se vor rezolva pe parcurs. Deasemenea sunt inca multe intrebari fara raspuns… Momentan ce cunoastem, am cuprins in acest articol.

Ce este e-Factura?

eFactura este un sistem electronic în care se incarca facturile emise în anumite condiții. Este necesar sa stii ca sistemul RO e-Factura, nu este o aplicație de facturare. 

Cine este obligat sa folosească sistemul e-Factura si de cand?

 1. B2C (business to consumer) din 01.04.2022 pentru facturile emise de unități afiliate care accepta vouchere de vacanta.
 2. B2G (business to government) din 01.07.2022 pentru facturile emise pentru toate tipurile de bunuri și servicii facturate, fara exceptie.
 3. B2B (business to business) din 01.07.2022 dar doar pentru facturile emise care conțin produse cu risc fiscal ridicat.

De unde știi ca te incadrezi pe B2G?

Conteaza dacă entitatea contractantă (institutie publica) are încheiate contractele în baza uneia dintre legile specifice enumerate mai jos. 

Legile specifice: 
Legea 98/2016 – legea achizițiilor publice, 
Legea 99/2016 – legea achizitiilor sectoriale, 
Legea 100/2016 – legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, 
OUG 114/2011 – privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniul apararii si securitatii. 

Care sunt produsele cu risc fiscal ridicat pentru care B2B are obligația de la 1 iulie 2022 de încărcare a e-Facturii?

Produsele cu risc fiscal ridicat sunt enumerate în Ordinul ANAF 12/2022. Aceasta lista a produselor cu risc fiscal ridicat, va fi reevaluata periodic.
Un material al ANAF Galati il gasiti aici.

Categoriile de produse cu risc fiscal ridicat sunt:

 1. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile
 2. Bauturi alcoolice
 3. Construcții noi
 4. Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris)
 5. Imbracaminte si incaltaminte (mai putin batistele)

Dacă vinzi produse cu risc fiscal ridicat către consumer (persoane fizice), aceste facturi nu se încarcă în platforma e-Factura.

Înregistrarea în sistemul e-Factura

Înregistrarea prin 084 se realizeaza de entitățile care nu au obligația utilizării acestui sistem dar vor prin optiune sa utilizeze sistemul RO e-Factura.

Procedura de lucru e-Factura

 1. Primul pas, este sa faci alocarea codurilor pentru produsele comercializate. Pe relația B2B vei utiliza nomenclatorul NC8, iar pe relația B2G același produs va avea alocat și codul din CPV2018. Aceste coduri sunt necesare sa fie alocate în nomenclatorul de produse, alături de codul intern care a fost utilizat si pana acum.
 2. Al doilea pas, este sa emiti factura în aplicația de facturare, respectand prevederile art. 319 din Codul Fiscal privind elementele obligatorii ale unei facturii.
 3. Din programul de facturare se descarca formatul XML a facturii emise la pasul 2.
 4. Formatul XML a facturii descarcate din aplicația de facturare utilizata (Saga, FGO, Smart Bill, Oblio, si care mai sunt…) se incarca pe ANAF prin SPV. Momentan încărcarea se face fișier cu fișier, adica fiecare factura in parte. Nu se pot incarca facturile în calup.
 5. Sigiliul electronic se descarcă și se arhivează în maxim 60 de zile de la data depunerii. Fișierul XML sigilat electronic poate fi convertit in PDF pentru a se putea obține un fișier ce poate fi citit. Ministerul de Finanțe pune la dispoziție un convertor din XML in PDF, la acest link.

Observatii

 1. Ar fi util sa notificati partenerii care tip de factură se considera original (cea transmisa pe email, cea transmisă prin SPV, etc) și care va fi modalitatea de transmitere a facturilor incepand cu 1 iulie 2022. 
 2. Sa aveti reglementate comercial modalitățile de calculare a scadentelor la facturi tinand cont de transmiterea prin sistemul RO eFactura.

 

Intrebari și răspunsuri e-Factura

1. În SPV se poate da acces cu drepturi restranse? 

Nu. Cine are acces in SPV, vede tot. Dar MFP promite ca va oferi posibilitate de acces separat. Cel mai probabil va fi prin aplicațiile de facturare. În front-office se va transmite e-Factura și se va primi sigiliul MFP, iar în back-office se fa face toata aceasta procedura, fără a intra efectiv persoana care factureaza pe SPV în site-ul ANAF.

În prima faza, am vazut ca cei de la Smart Bill ca lucrează pentru așa ceva, dar probabil și restul aplicațiilor de facturare vor implementa acest lucru mai repede sau mai târziu.

2. Exista termen de transmitere a facturilor în SPV?

Momentan nu, dar tinand cont de prevederile contractuale, fișierul XML cu sigiliul MFP poate fi considerat factură originală deci clientul tău are nevoie de factură pentru a putea deduce TVA.

3. Care este periodicitatea de transmitere a facturilor in RO e-Factura: zilnic, saptamanal, lunar?

Nu exista prevăzut un termen de transmitere. Dar, trebuie sa tineti cont de probabilitatea deductibilitatii TVA de care ANAF, care o poate invoca intr-un eventual control. In plus, sunt posibile erori la transmitere, care este necesar sa le rezolvati în timp util, astfel incat clientul sa aibă acces la e-Factura.

4. Care este data comunicarii facturii transmise prin e-Factura?

Data la care factura este disponibila pentru descarcare. Deci nu data când este descarcata din SPV. Sa aveti reglementate comercial modalitățile de calculare a scadentelor la facturi.

5. Facturile de avans se transmit în RO e-Factura?

După cum este legislația momentan, da, facturile de avans emise pentru produsele cu risc fiscal ridicat sau pentru cele pe relația B2G se transmit prin sistemul RO eFactura.

6. Dacă pe factura am și produse cu risc fiscal ridicat și alte produse, este necesar sa fac 2 facturi distincte?

Nu neaparat. Se poate transmite factura integral prin e-Fatura. Așa ar fi și recomandat pentru a nu face o munca dubla.

7. Sistemul RO e-Factura este obligatoriu doar pentru platitorii de TVA?

Nu. Orice facturare B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat și orice facturare B2G are obligația utilizării sistemul RO eFactura.

8. PFA, II, IF, ONG este obligat sa utilizeze sistemul RO e-Factura?

Da. Orice B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat și orice B2G are obligația utilizării sistemul RO eFactura.

 9. Se încarcă și facturile emise către persoane juridice străine?

Sistemul RO e-Factura este un sistem național. In mod normal nu ar trebui, dar după cum este formulat momentan în textul de lege, da, trebuie ca pe relația B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat și orice facturare pe relația B2G sa fie transmise prin sistemul RO e-Factura.

10. Apa minerala si alcoolul din restaurante se declara in RO e Fatura?

Depinde. Dacă este o prestare de serviciu (exemplu servesti vodka la masa), nu se declara în sistemul RO e-Factura. Dacă este vanzare de bun (vine persona juridica si cumpara sticla de votka si pleaca cu ea, deci nu o consuma in restaurant), se declara în sistemul RO e-Factura.

11. Facturile emise către persoane fizice pentru cazare și plătite cu vouchere de vacanta se transmit in e-factura?

Da, incepand cu 1 aprilie 2022. În plus este obligatoriu ca persoana fizica sa va ofere CNP-ul pentru întocmirea facturii.

12. Cabinet medical emite catre CASMB, care este o instituție de stat, servicii facturate reprezinta decontarea serviciilor medicale oferite gratuit. Are obligația înregistrării în e-Factura?

Nu pentru că contractul încheiat cu CASS nu este în baza Legii 98/2016, achizitii publice ci este pe legea sanatatii.

13. Facturile storno se declara în sistemul RO e-Factura?

Da, dacă sunt pe relația B2G sau B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat. Corectarea facturilor transmise se va poate face doar prin storno factura emisa initial.

14. Construcții noi facturate către persoane fizice se declara în sistemul RO e-Factura?

Nu. Se declara doar construcțiile noi, facturate catre persoane juridice (business).

15. E-Factura se aplica pentru firmele platitoare de TVA și pentru cele neplatitoare de TVA?

Da. Orice facturare B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat și orice facturare B2G are obligația utilizării sistemul RO eFactura.

 16. Lohn în domeniul imbracamintei si incaltamintei, se transmite in sistemul RO e-Factura?

Nu, pentru ca este prestare de servicii.

17. Magazin online, e-commerce, facturi multe pentru produse cu risc fiscal ridicat, cate facturi pot incarca deodată în SPV?

Momentan doar cate una. Fișierul XML se încarcă în SPV pentru fiecare factură individual. Nu se pot transmite facturi in calup.

18. Facturile se pot transmite clienților și în format hârtie sau pe email sau doar prin SPV?

Se pot transmite clienților pe mai multe canale, dar factura originală o consider cea transmisă prin SPV: fișierul XML cu sigiliul MFP. In acest sens este necesar sa faceti si notificarea partenerilor.

19. Prestarile de servicii B2B se declara în sistemul RO e-Factura?

Nu. Se declara doar produsele cu risc fiscal ridicat pe relația B2B și orice tip de produs și serviciu pe relația B2G.

20. Vreau sa transmit toate facturile, B2B si B2C, indiferent dacă produsele sunt sau nu încadrate la risc fiscal. Este incorect?

Nu, doar ca inițial este necesar sa va inregistrati prin formularul 084.

Baza legala

 • OUG 120/2021 – administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura
 • Legea 139/2022 – pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura
 • OUG 130/2021 – produse risc fiscal ridicat
 • OUG 131/2021 – vocuhere vacanta
 • Ordin ANAF 1365/2021 – relația B2G în sistemul
  național privind factura electronică RO e-Factura
 • Ordin ANAF 1713/2021 – înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului 084
 • Ordin ANAF 1831/2021 – privind exercitarea opțiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenți, a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului 083
 • Ordin ANAF 12/2022 – privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B

Alte noutati legislative de impact actuale: Legea 72/2022 – amnistie diurna, nivel diurna neimpozabila

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.