Codul Fiscal 2016 – impozitarea PFA, II

Timp citire:

Incepand cu ianuarie 2016, se modifica sistemul de impozitare a veniturilor din activitati independente. Astfel un PFA, II va datora urmatoarele:

  • Pensie – CAS

Contributia la pensii va fi obligatorie indiferent de nivelul venitului realizat (chiar daca PFA-ul este pe pierdere). Nu conteaza nici daca titularul PFA are contract de munca in alta parte.

Exceptie: nu platesc contributia la CAS pensionarii si persoanele care sunt asigurate la sisteme proprii de asigurare, vezi avocatii.

Baza lunara de calcul a CAS va fi de minim 35% din castigul mediu salarial fara a depasi de 5 ori acest castig.

Baza lunara de calcul pentru sistem real, se recalculeaza in anul viitor ca diferenta dintre venitul brut realizat minus cheltuielile deductibile, cu exceptia celor pentru contributiile sociale. Baza lunara de calcul pentru norma de venit, este nivelul normei de venit.

PFA-urile care realizeaza venituri sub nivelul minim de 35% din castigul salarial mediu brut, nu datoreaza plati anticipate la pensie. Vor platit pensia in termen de 60 de zile de la emiterea deciziei de impunere. Decizia de impunere este emisa in baza informatiilor din Declaratia 200.

Cota de impozitare este de 10,5% sau daca se doreste un stagiu complet de cotizare, contribuabilul poate opta pentru cota de 26,3%. Aplicarea cotei de 10,5% la baza lunara de calcul, este obligatorie.

Simulare: Daca luam in considerare castigul salarial mediu brut pentru anul 2015 (nu cunoastem valoarea acestui indicator pentru anul 2016), contributia anuala, minima, datorata la pensii va fi de 1.068 de lei.

Astfel baza lunara de calcul este 35% * 2.415 = 845 lei.
Contributia de datorat la pensii/luna = 845 * 10.5% = 89 lei.
Contributia la pensii/an = 89 * 12 luni = 1.068 lei.

  • Sanatate – CASS

Baza lunara de calcul a contributiei la sanatate este venitul net, venitul estimat sau norma de venit. La baza de calcul nu se ia in considerare pierderile fiscale anuale. Daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat, atunci baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.

Cota de impozitare este de 5.5%.

SimulareUn PFA care nu realieaza un alt venit, va plati anual sanatate de minim 792 de lei.

Astfel salariul de baza minim brut pe tara, anuntat pentru 2016 este de 1.200 lei.
Baza lunara de calcul = 1.200 * 5.5% = 66 lei.
Contributia anuala la sanatate = 66 * 12 luni = 792 lei.

  • Impozit

Impozitul a ramas la 16% si se plateste la nivelul venitului estimat, net sau a normei de venit.


Update 10.01.2015: „PFA, II, IF datoareaza CAS daca au venitul net sub 35% din castigul salarial mediu brut?”

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *