PFA, II, IF datoareaza CAS daca au venitul net sub 35% din castigul salarial mediu brut?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 10 January, 2016

Se pune intrebarea daca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligate sa plateasca contributia CAS chiar daca au venitul net sub 35% din castigul salarial mediu brut, nu anticipat ci la regularizare in baza declaratiei 200, sau nu?

Vreau sa analizati textul aparut intr-un comunicat emis de DGFP Cluj redat mai jos. Observati ca sublineaza ca toate peroanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate la plata CAS cu exceptia persoanelor fizice asigurate in sisteme proprii de asigurare si a pensionarilor. Atat! Nu apare la exceptii persoanele care realizeaza venit net sub 35% din castigul salarial mediu brut. Singura mentiune la aceasta categorie este ca nu datoreaza plati anticipate.

Totusi, intr-un articol aparut pe Blogul de la Saga, apare o interpretare cum ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si al caror venit net este sub 35% din castigul salarial mediu brut, nu ar datora CAS nici la regularizarea din 2017, efectuata in baza declaratiei 200. Ar fi de bun simt sa fie asa, dar exprimarile textului legii – Art. 148 la 152 Codul Fiscal -, plus exprimarea comunicatului emis de DGFP Cluj, mi se par cel putin neclare. Articolul il puteti consulta aici. D-nul Toma, autorul articolului, este un foarte bun profesionist.

Voi ce parere aveti consultant Codul Fiscal, comunicatul DGFP Cluj si articolul postat de d-nul Toma?


Modificări şi completări privind contribuţiile sociale datorate de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente:

Toate persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente sunt obligate la plata contribuţiei la asigurările sociale (CAS) cu excepţia persoanelor fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale şi a pensionarilor.

-Salariaţii nu mai sunt exceptaţi

Se datorează plăţi anticipate la CAS dacă:

A. venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

*Conform Legii nr. 340/2014 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 , publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942 din 19 decembrie 2015 , câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2681 lei.

B. venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 121 alin. (1) depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

C. valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Persoanele fizice care datorează plăţi anticipate, conform celor de mai sus, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăţile anticipate, declaraţia privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii (formular 600).

-În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Persoanele fizice care determină venitul net în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (35% din salariul mediu brut) nu au obligaţia depunerii declaraţiei şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

Cota de impunere pentru plăţile anticipate este:

  • cota pentru contribuţia individuală – 10,5%;
  •  cota integrală (26,3%, 31,3% sau 36,3%) dacă se optează pentru aceasta, în cadrul formularului 600, până la data de 31 ianuarie.

Definitivarea contribuţiei de asigurări sociale în cazul veniturilor determinate în sistem real se efectuează de organul fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depuse de contribuabil.

Obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale se determină prin decizie de impunere anuală, prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contribuţie, asupra bazei de calcul, cu încadrarea acesteia în plafonul minim şi maxim.

Definitivarea CAS se aplică şi în cazul persoanelor impuse în sistem real, care nu au datorat plăţi anticipate pentru anul respectiv, dar al căror venit realizat în anul fiscal pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei de asigurări sociale depăşeşte plafonul minim de 35% din salariul mediu brut.


Distribuie

1 Comentariu

  1. AtelierContabilitate.ro

    Clarificari aduse de D-nul Toma. Am activat comentariile…. 😀

    Sunt Cristian Toma, autorul articolului de pe blogul SAGA Software legat de precizările în cazul CAS datorat de PFA.
    Întrucât nu am cont de Facebook și pe blog nu pot posta comentarii altfel decât deținând un astfel de cont, îmi permit să vin cu precizări legate de articolul meu și de articolul de pe blogul ateliercontabilitate.ro http://ateliercontabilitate.ro/pfa-ii-if-datoareaza-cas-daca-au-venitul-net-sub-35-din-castigul-salarial-mediu-brut/
    Nu se datorează plăți anticipate pentru 2016 dacă în 2015 venitul lunar net este sub 35% din salariul mediu brut pe economie.
    Nu se efectuează nici o regularizare a plăților anticipate dacă nu există plăți anticipate.
    Dar mai există o așa numită definitivare. Definitivarea e, tehnic vorbind, tot o regularizare. Cele două sunt reglementate distinct: regularizarea plăților anticipate se face pe art.148 și definitivarea se face pe art.152.
    Ce înseamnă definitivarea? Că se face o regularizare a CAS pentru toată lumea indiferent că a fost sau nu obligată la plata CAS. Dar se va stabili obligație de plată pentru 2016 ca urmare a definitivării numai dacă venitul lunar net efectiv realizat în 2016 e mai mare de 35% din salariul mediu brut pe economie.
    Mulțumesc.

    Cu stimă,
    Cristian Toma

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *