Ce declaratii trebuie sa depui in decembrie?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 1 December, 2014

Luna Decembrie este o lună încarcată pentru contabili pentru că luna aceasta se depun declaraţiile până în 19 decembrie datorită sărbătorilor de iarnă.

În fiecare lună trebuie să verificaţi ce declaraţii trebuie să depuneţi şi termenele de depunere. Calendarul fiscal cu declaraţiile care trebuie depuse şi termenele de depunere îl găsiţi pe ANAF. Declaraţiile se depun la termenele în funcţie de vectorul fiscal.

Să vedem ce trebuie să depunem în decembrie:

Până pe data de 8 decembrie -luni

Declaratia 092, v-am vorbit despre ea în postul acesta. Declaraţia 092 reprezintă o declaraţie de menţiuni prin care se schimbă perioada fiscală la TVA. Formularul îl depune numai persoanele impozabile care au în vector perioada fiscală trimestru şi efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri. Pe baza formularului se trece de la TVA trimestrial la TVA lunar. Dacă persoana impozabilă a efectuat AIC de bunuri în luna noiembrie, declaraţia 092 se depune până în 8 decembrie iar începând cu operaţiile din luna decembrie va depune decontul de TVA lunar. Luna octombrie și noiembrie vor constituii o perioadă fiscală distinctă pentru care se va depune decont de TVA separat. Începând cu luna decembrie societatea va depune decontul de TVA lunar.

Pont: Pănă vă obişnuiţi cu transmiterea declaraţiilor, până vă intră în sânge, vă sfătuiesc să intraţi aici, să vă alegeţi numărul de declaraţie şi să citiţi cu atenţie notele explicative la fiecare declaraţie. Citind nota explicativă veţi învăţa, cu timpul, cine trebuie să depună declaraţia respectivă, care este termenul de depunere, cum se completează şi alte informaţii de folos.

[ads]

Până pe data de 10 decembrie -miercuri

Declaraţia 096 se depune de persoanele care sunt înregistrate la TVA şi nu depăşesc plafonul de TVA de 65.000 Euro la cursul de la aderarea Romanei la UE, respectiv nu depăşesc 220.000 lei şi doresc să iasă de la TVA. Dacă ieşiţi de la TVA să nu uitaţi de ajustările taxei deduse, vezi aici.
Declaraţia va fi insoţită de Certicatul de înregistrare în scopuri de TVA, în original. Certificatul  de TVA o să rămână la ei. Nu mai aveţi nevoie de certificat de TVA din moment ce ieşiţi de la TVA.

Până în data de 19 decembrie -vineri

Declaraţia 100 se depune pentru accize, premii acordate. La generarea declaraţiei 100 se alege situaţia în care se află firma.

Declaraţia 112 se depune de către entităţile care au salariaţi, fie societăţi comerciale sau PFA-uri.

Declaraţia 300 „Decontul de TVA” se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA lunar sau care au trecut la TVA lunar începând cu decembrie.

Declaraţia 394 este o declaraţie informativă în care se declară toate achiziţiile şi livrările de la şi către persoanele cu cod valid de TVA. Informaţiile cuprinse sunt pe aceaşi perioadă ca la decontul de TVA.

Declaraţia 390 se depune de către persoanele impozabile care efectuează livrări intracomunitare sau achiziţii intracomunitare. Declaratia 390 se depune totdeauna lunar, indiferent de perioada fiscală la TVA.

Declaratia 390 se depune şi de către neplătitorii de TVA care nu au cifra pentru a intra la TVA (220.000 lei) si presteaza servicii intracomunitare, primesc servicii intracomunitare sau fac achiziţii intracomunitare de peste 10.000 Euro, respectiv 34.000 lei.
Aceştia obţin un cod special de TVA care se foloseşte numai pentru depunerea declaraţiei 390.

Pont: Ordinea depunerii declaratţiilor de TVA trebuie să fie următoarea: prima dată depui D394 după care D390 şi numai la sfârşit D300, pentru că în acest fel vezi dacă celelalte 2 declaraţii îţi sunt valide.

În caz că îţi vin cu erori de validare, pentru D394 şi D390 poţi depune rectificative, pe când decontul de TVA nu se poate rectifica. Luna următoare poţi să pui diferenţele pe regularizări, dar dacă eşti la trimestru ai ce aştepta.

Întradevăr pentru decontul de TVA se poate depune Cerere de corecţie la finanţe dar numai pentru sumele de la rândul 38 în jos sau dacă este vorba despre decalare de rânduri. De exemplu, suma pentru livrări intracomunitare ai pus-o la rândul 14 în decont în loc de randul 3 şi 3.1. Oricum la cererea de corecţie trebuie ataşate mai multe situaţii şi ai un pic de umblat pe la finanţe, aşa că mai bine respectă ordinea care ţi-am sugerat-o.

Mai sunt și alte declarații care trebuie depuse în luna Decembrie dar nu le analizăm aici pentru că nu sunt foarte des întâlnite. Totuși aruncă un ochi aici să nu ai de depus declarații care se regăsesc între acestea.

Cam atât. În mare parte ordinea şi declaraţiile care se depun sunt acestea în fiecare lună, cum ţi-am zis: verifică în fiecare lună Calendarul fiscal oferit de ANAF şi vezi modificările la fiecare lună.

[ads]

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *