Obligații de plată la dividende
- SĂNĂTATE
Primul pas este să calculezi venitul realizat de tine în anul precedent. Dacă veniturile tale sunt peste 12 salarii minime pe economie, ai obligația ca până în 15 martie a anului următor, să depui declarația unică. În baza declarației unice vei plăti 10% aplicat la salariul minim pe economie valabil în anul anterior. Termen de scadență: 15 martie a anului următor.
Ce venituri intră în cele 12 salarii minime?
Toate veniturile realizate, cu excepția veniturilor din salarii. Așadar în plafon intră următoarele venituri realizate de tine: veniturile din activități independente (PFA, II, IF), veniturile din chirii, veniturile din dividende, veniturile din agricultură și veniturile din alte surse.
Ai realizat în anul anterior venituri peste plafon, ce obligații de plată ai?
Chiar dacă ai realizat peste plafon, sănătatea o plătești la nivelul sumei de 12 salarii minime pe economie. NU aplici 10% la cât ai realizat ci la plafon.
Ai realizat în anul anterior venituri sub plafon, ce obligații de plată ai?
Nu ai nici o obligație. Nu depui declarația unică. Nu plătești sănătate.
Atenție! Această verificare a nivelului veniturilor realizate din care scazi veniturile cu salariile, o vei face în fiecare an. În funcție de rezultatul dat, vei depune declarația unică și vei plăti contribuția la sănătate, sau nu (dacă te încadrezi sub plafonul de 12 salarii minime pe an).
- IMPOZIT
Impozitul se menține la 5% pentru veniturile din dividende.
- Pensie – contribuția la CAS
La veniturile din dividende NU ai obligații de plată pentru contribuția la pensii (CAS).
Gresit. Chiar daca obtii venituri sub plafon dar ai obtinut castiguri din dividende, depui declaratia unica. Corect?