Achizitie intracomunitara de servicii de catre un neplatitor de TVA

Timp citire:

O societate neplătitore de TVA care vrea sa achiziționeze un serviciu intracomunitar, trebuie să îndeplinească următorii pași, anterior achiziției serviciului:

– să se înregistreze în scopuri speciale de TVA. Depune formularul 091.
– să se înregistreze în ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari). Depune formularul 095.

Tratamentul fiscal la beneficiar:
–    aplică regimul special de scutire de la Art. 152 din Codul fiscal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste 220.000 lei, un echivalent de 65.000 euro la cursul de la aderare;
–    prestează un serviciu neimpozabil în Romania, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.

Înainte de primirea serviciului, beneficiarul este obligat să se înregistreze în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153^1 doar pentru efectuarea de achiziții intracomunitare. Înregistrarea în scopuri de TVA este obligatorie, indiferent de valoarea serviciilor achiziționate de la partenerul intracomunitar.

Obligații beneficiar:
După înregistrarea în scopuri de TVA, în calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, firma beneficiară are următoarele obligații fiscale:

1. Să taxeze serviciul primit. Factura se emite cu TVA de către prestator.
2. Să achite la bugetul statului TVA-ul cuprins in factură.
3. Să raporteze operațiunea prin Declarația 390, dacă vorbim despre un partener UE.
4. Să raporteze serviciul achiziționat prin decontul special de TVA, formularul 301.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

1 Comentariu

  1. GG

    Buna ziua,
    Sunt PFA neplatitor de TVA. Am achizitionat un abonament pentru programele Adobe. Factura (in euro) este emisa din UE, din Irlanda. Pot deconta serviciul? Trebuie sa ma inscriu in ROI? sau sa declar separat TVA-ul in Euro?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.