Achizitie intracomunitara de bunuri de catre un neplatitor de TVA

Timp citire:

La efectuarea unei AIC de bunuri trebuie sa urmarim plafonul achizitiei. In functie de acest plafon putem avea una dintre urmatoarele doua situatii:

1. Daca achizitia este sub plafonul de 10.000 Euro, care reprezinta in lei 34.000 Ron (plafonul se calculeaza la cursul BNR de la data aderarii), nu sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA pe art.153^1. Nu aveti nici obligatia inregistrari in ROI – Registrul Operatorilor Intracomunitari. In Romania nu aveti de achitat nimic. Factura emisa cu TVA de furnizorul din UE, intra in costul de achizitie a bunului. – In acesta situatie nu depuneti nici o declaratie, nu achitati nimic statului roman.

2. Daca achizitia depaseste plafonul de 10.000 Euro, adica 34.000 Ron, sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA cu cod special conform Art.153^1. Acest cod special de TVA se utilizeaza doar pentru AIC si LIC – livrari intracomunitare. In acest caz pentru achizitia intracomunitara de bunuri platiti TVA in Romania in baza declaratiei 301. – In aceasta situatie depuneti declaratia 301 si declaratia 390, achitati TVA in Romania.

Vezi si articolul ”Cine depune și când se depune formularul 301?”

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.