15 informații utile pentru antreprenori la început de an

Timp citire:

În materialul de azi am conceput o schiță pentru informarea firmelor cu privire la ce este valabil în 2017 și ce ar trebui să cunoască în linii mari fiecare antreprenor. Te rog să completezi la comentarii, dacă consideri că lista ar trebui să cuprindă și alte informații, după care voi actualiza acest material.

 1. Salariul minim din 1 februarie va fi 1450 lei. Acum este 1250 lei. Așadar contribuțiile la stat pentru salarii vor crește. Veți avea mai mult de plată 🙁

 2. Ziua de 24 ianuarie și 1 iunie va fi zi liberă legală. În această zi nu se lucrează. Angajaților care lucrează totuși, li se oferă un spor de 100% sau zi liberă în următoarele 30 de zile. Alte zile libere: prima și a doua zi de Paști; 1 mai; prima și a doua zi de Rusalii;  Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei; 1 decembrie; prima și a doua zi de Crăciun; 1 și 2 ianuarie.

 3. S-a modificat cota de impozitare la micro. Dacă aveți un angajat cu normă întreagă (sau mai mulți) cota va fi de 1%, dacă nu aveți angajați (sau aveți dar nu însumează o normă întreagă 8 ore/zi) cota de impozit va fi 3%.

 4. S-a majorat plafonul pentru micro de la 100.000 euro la 500.000 euro. Sunt și unele excepții dar în general va fi greu să fii la impozit pe profit.

 5. La dividende, începând cu 1 februarie rămâne doar impozitul de 5%. Contribuția la sănătate pentru dividende se aplică doar pe luna ianuarie 2017.

 6. Cota standard de TVA este 19%, față de 20% cât a fost în 2016. Cota redusă de 9% rămâne la fel. Aceasta se aplică la mâncare, băuturi nealcoolice, apa menajeră, altele.

 7. S-a eliminat obligativitatea înregistrării în registrul operatorilor intracomunitari. Însă dacă aveți tranzacții în UE trebuie obținut cod special de TVA, în caz că sunteți neplătitor de TVA.

 8. Pentru serviciile non-ue se plătește TVA în țară, de neplătitorii de TVA.

 9. Dacă doriți să faceți reclamă pe Google sau Facebook, să mă contactați înainte. Trebuie obținut cod special de TVA, și veți plăti TVA în țară pentru aceste operațiuni. Procedură valabilă la neplătitorii de TVA.

 10. Până la nivelul sumei de 220.000 lei (aprox. 49.000 euro) puteți rămâne neplătitor de TVA.

 11. Dacă aveți cifră de afaceri sub 220.000 lei și sunteți la TVA, puteți să ieșiți de la TVA.

 12. Persoanele juridice (nu PFA, II) care desfășoară activitate de comerț cu amănuntul și au cifra de afaceri de peste 10.000 euro, sunt obligate să dețină POS pentru încasarea vânzărilor. Dacă aveți alimentație publică, servicii NU este obligatoriu să dețineți POS.

 13. Dacă aveți cod CAEN de restaurant, bar, cazare și nu sunteți microîntreprindere, datorați impozit specific în loc de impozit pe profit.

 14. Dacă sunteți PFA, și aveți venituri peste 938 lei pe lună, sunteți obligat la plata pensiei. Aprox. 98 lei pe lună, cu regularizare în anul următor.

 15. Completarea, urmează în baza comentariilor. 😀
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

1 Comentariu

 1. Daniel B

  La punctul 10, un SRL poate ramane neplatitor de TVA daca nu atinge un venit de 220.000 lei pe an sau in toata perioada de activitate a societatii?

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *