Video – Care este primul pas pentru un contabil începător?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 19 May, 2017

Astăzi vom analiza Care este primul pas pentru un contabil începător?

Să spunem că vrei să te angajezi la un birou de contabilitate sau vrei să fii contabil într-o societate comercială. Poți să te afli în multe situații în care trebuie să cunoști care este primul pas, să știi cu ce trebuie să începi.

În primul rând, depinde cu ce ai de-a face. Dacă vorbim de SRL-uri sunt anumite aspecte cheie care trebuie să le urmărești, iar dacă vorbim de PFA, II, IF sunt alte aspecte care trebuie urmărite.

Pentru a începe cu dreptul contabilitatea unui SRL, trebuie să parcurgi următorii pași:

1. Verifici firma pe mfinante.ro. Pentru aceasta mergi pe site, în partea dreaptă găsești Agenți economici – Informații fiscale și bilanțuri. Aici vei găsi informații cu privire la data la care s-a înființat firma, obiectul principal de activitate, găsești un sumar al vectorului fiscal, adică vezi dacă firma este plătitoare de impozit pe profit sau microîntreprindere, vezi dacă are salariați, dacă este plătitoare de TVA. Aici găsești și ultimile bilanțuri depuse. Poți să vizualizezi ultimul bilanț pentru ați face o idee de ansamblu asupra firmei.

2. Al 2-lea pas este să ceri administratorului dosarele cu acte contabile.
Recomand să ceri ultimile 3 luni. Așa poți să își faci o idee despre volumul de activitate și poți să analizezi ultima balanță contabilă.

3. Aș 3-lea pas este să ceri copie după certificatul de înregistrare, CUI și după certificatul constatator. De CUI vei avea nevoie de mai multe ori în relația cu fiscul, iar din certificatul constatator afli cine sunt asociații și ce pondere au în firmă, cine este administrator, care sunt obiectele de activitate care le poate desfășura firma, plus alte informații. De aceste informații vei avea nevoie când faci bilanțul și Manualul de politici contabile.

4. Dacă după analiza făcută până acum, te gândești să continui relația cu firma respectivă, treci la pasul 4.
Pasul 4 este să ceri de la ANAF, o fișă de rol (sau fișă sintetică, după cum îi mai spune). În fișa de rol apar toate declarațiile depuse cu toate debitele și plățile efectuate. Aici vezi dacă firma are nedepuse declarații sau are plăți restante.

5. Pasul 5 este să ceri ultima balanță cu ultimul bilanț, copie după datele de logare la Revisal și ștampila.

6. Dacă totul este ok, v-ați înțeles și la preț, puteți să încheiați contractul de prestări servicii sau să accepți să lucrezi ca și contabil angajat.

În ceea ce privește contabilitatea la un PFA, II sau IF, lucrurile stau mult mai simplu.
În primul rând nu ai balanță și conturi contabile. Aici totul stă în încasări și plăți.

Ce trebuie să faci atunci?
1. Verifici PFA-ul pe mfinante.ro.
2. Ceri copie după CUI și certificatul constatator.
3. Soliciți fișă de rol. Atenție însă, fișa de rol, în cazul PFA, II, IF, trebuie să fie atât pe CUI cât și pe CNP.
Pe CUI, vei avea plățile pentru salarii și TVA.
Pe CNP, vei avea impozitul pe venit 16%, sănătatea 5.5% și eventual pensia.

Atât pentru astăzi. Sper să îți fie utile aceste informații iar eu te aștept data viitoare să vedem Cum se citește și verifică o balanță contabilă?

Mult succes!

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *