În Monitorul Oficial nr. 1027/27.12.2017 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 3725/2017 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal.
Ce este vectorul fiscal, în primul rând?
Vectorul fiscal reprezintă cumulul impozitelor și taxelor declarate la ANAF și care urmează să fie plătite de contribuabil în cursul derulării activității acestuia. Aceste taxe și impozite pot suferi modificări. În vectorul fiscal intră următoarele taxe și impozite:
- Impozit pe profit
- Impozit pe microîntreprindere
- Accize
- TVA
- Contribuții salarii
- Taxă jocuri de noroc
- Impozit pe construcții speciale
- Impozit la titeiul si la gazele naturale din productia interna
- Redevente miniere/Venituri din concesiuni si inchirieri
- Redevente petroliere
Care sunt formularele pentru modificarea vectorului fiscal?
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică (010)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România (015)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România (016)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal (020)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal (030)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru instituții publice (040)
- Cerere de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului (050)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru sediile secundare (060)
- Declarație privind sediile secundare (061)
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere (070)
- Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal (700)
Când și cum se poate depune online informațiile privind vectorul fiscal?
Formularul 700 se poate depune doar ulterior înregistrării fiscale și se depune exclusiv online.
Declarația 700 se completează și se transmite ori de câte ori contribuabilii/plătitorii solicită, ulterior înregistrării fiscale, înregistrarea în vectorul fiscal a unor noi categorii de obligații fiscale sau modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise inițial în vectorul fiscal.
Declarația se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul internetului, pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Atenție! Declarația NU se depune pentru:
– modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit, de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit (aceasta se realizează prin depunerea formularului 012 “Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit”);
– efectuarea opțiunii de modificare a anului fiscal (aceasta se realizează prin depunerea formularului 014 “Notificare privind modificarea anului fiscal”).
Declarația se completează NUMAI cu datele modificate față de datele declarate anterior.
La rândul 3 – Declarația de înregistrare fiscală depusă inițial, contribuabilii vor alege din lista drop-down declarația depusă cu ocazia înregistrării fiscale inițiale:
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică (010);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente (013);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România (015);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România (016);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal (020);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal (030);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru instituții publice (040);
– Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni/Declarația de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere (070).
Contribuabilii care s-au înregistrat fiscal odată cu înmatricularea în registrul comerțului vor selecta: formularul 070, în cazul PFA, II, IF, respectiv formularul 010, în cazul SRL, SRL-D.
Modificarea vectorului fiscal privind mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat
Modificarea se va face automat de către organul fiscal central competent a vectorului fiscal pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilați acestora, prin înscrierea contribuției asiguratorie pentru muncă până la data de 15 ianuarie 2018.
TIPS: Pentru a verifica vectorul fiscal al unei entități (SRL, PFA, II), intră pe link-ul de aici.
Pentru trecerea de la SRL cu impozit pe profit la microintreprindere, in 2018 se depune si D010 si D700 sau numai una dintre ele?
Numai una dintre ele.
Care este formularul pentru anularea regularizarii impozitului pe profit , de anulare penalitati contribuții sociale. Sunt un PFA și nu reusesc să mă dezvolt din cauza acestor contribuții.