Subiectul lunii: dotarea cu casă de marcat și POS

Timp citire:

Dotarea cu case de marcat electronice fiscale – OUG 44/2018

Termen limită:
    1. Contribuabili mari: 01 septembrie 2018
    2. Contribuabili mijlocii și mici: 01 noiembrie 2018

Ce se întâmplă dacă nu dotezi unitatea cu casa de marcat cu jurnal elecronic?

Se consideră contravenție, adică ești pasibil de amendă între 8000 și 10000 de lei, precum și:

  1. suspendarea activității până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii organului de control
  2. confiscarea sumelor nejustificate

Important! Contravenția pentru nedotarea cu case de marcat cu jurnal electronic, intră pe Legea prevenirii.

Dacă nu se respectă termenele de dotare cu casă de marcat, în cazul unui prim control agentul constatator va aplica doar sancțiunea avertismentului la care va anexa un plan de remediere. După maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere autoritatea competentă are obligatia de a relua controlul și de a verifica dacă problemele semnalate au fost remediate. În situația în care problemele semnalate nu au fost remediate, se va întocmi un nou proces verbal de constatare a contravenției cu aplicarea sancțiunilor prevazute de legislația specifică.

În situația în care organele de control constată situații în care contribuabilul a realizat toate demersurile pe care le-a avut la dispoziție, iar achiziția aparatului de marcat nu a putut fi realizată din motive independente de voința acestuia, potrivit legii, contribuabilul aflat în această situație, nu poate fi sancționat nici măcar cu avertisment (exemplu de astfel de situații: prototipul (modelul) de aparat de marcat specific unei anumite activități economice, nu este disponibil pe piață; termenul stabilit de distribuitor (furnizor) prin contractul încheiat cu utilizatorul, este ulterior datei controlului realizat; alte situații asemănătoare). Organele de control practică această abordare deoarece aplicarea unei sancțiuni contravenționale presupune existența unei vinovății a contribuabilului ori dacă aceasta nu există, nu poate fi aplicată nicio sancțiune, nici măcar avertismentul.

Dotarea cu POS – Legea 191/2018

Trebuie sa se doteze cu POS:

  • persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul (obligați și până acum să se doteze cu POS);
  • persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu ridicata (nou introduse);
  • persoanele juridice care desfășoară activități de prestări de servicii (nou introduse. Prin serviciu se înțelege orice nu se consideră livrare de bun).

dacă acești operatori economici realizează în exercițiul anterior o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro (anterior, plafonul a fost de 10.000 euro).

În cazul în care persoanele obligate să se doteze cu POS și/sau alte soluții moderne de acceptare refuză să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit, acestea sunt pasibile la o amendă între 5.000 și 7.500 lei.


Biroul nostru de contabilitate vă pune la dispoziție serviciul de transmitere electronică a declarației pentru casa de marcat, în schimbul sumei de 50 de lei/lună.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.