Serviciile medicale se declara in 390?

Timp citire:

Se pune intrebarea daca prestarea de servicii medicale in Comunitate se declara in 390? Este obligata societatea romana sa solicite cod special de TVA conform Art.153^1 si sa declare pe acest cod prestarea de servicii medicale intracomunitare prin intermediul declaratiei 390?

La prima vedere, am fi tentati sa spunem ca da. In 390 se declara toate facturile emise pe cod valid de TVA, dar daca analizam litera legii, vedem ca lucrurile nu stau deloc asa.

Punctul 1 – Servicii scutite de taxa in tara -Art. 141

Se porneste de la premiza ca serviciile medicale sunt scutite de taxa in tara, conform Art. 141 din Codul Fiscal.

Punctul 2 – Cod special de TVA – Art. 153^1

Mai apoi, daca mergem la Art. 153^1 CF, articol care trateaza chestiunile referitoare la codul special de TVA, NM punctul 67, alin.4 spune: Înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153^1 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul fiscal se solicită numai de persoanele care nu sunt deja înregistrate conform art. 153 din Codul fiscal sau pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal şi numai în cazul serviciilor intracomunitare pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentul acestui articol din legislaţia altui stat membru, altele decât cele scutite de taxă.”

De aici rezulta foarte clar, ca societatea romana nu este obligata sa se inregistreze in ROI si nici sa solicite cod special de TVA pentru prestarea de servicii intracomunitare, deoarece, in speta noastra, avem servicii scutite de taxa.

Punctul 3 – Declaratia recapitulativa 390 – Art. 156^4

Conform Art. 156^4, alin.1, lit. c si prin NM pct. 80^2, alin. 1 spune: În sensul art. 156^4 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, în cazul prestărilor de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, prestatorul va raporta în declaraţia recapitulativă numai serviciile care nu beneficiază de scutire de taxă în statul membru în care acestea sunt impozabile.

Deci societatea romana nu raporteaza in 390 serviciile scutite de taxa.

In concluzie:
=> Normele metodologice punctul 67, alin.4 precizeaza ca nu se solicita cod special de TVA pentru serviciile scutite de taxa;
=> Normele metodologice punctul 80^2, alin.1 precizeaza ca nu se depune declaratia 390 pentru serviciile scutite de taxa.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *