Servicii IT – mod de facturare

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 10 February, 2015

Vreau sa analizam modul de facturare a serviciilor IT in cazul mai multor tipuri de clienti.

  • Daca firma noastra urmeaza sa factureze servicii IT catre un client non-UE (firma sau persoana fizica) factura se emite fara TVA.
  • Daca firma noastra urmeaza sa factureze servicii IT catre un client UE (persoana fizica) factura se emite cu TVA.
  • Daca firma noastra urmeaza sa factureze servicii IT catre un client UE firma, platitoare de TVA in tara ei, CUI valid in VIES, factura se emite fara TVA.
  • Daca firma noastra urmeaza sa factureze servicii IT catre un client UE firma, platitoare de TVA in tara ei, CUI nevalid in VIES, factura se emite cu TVA.
  • Daca firma noastra urmeaza sa factureze servicii IT catre un client UE firma, neplatitoare de TVA in tara ei, factura se emite fara TVA.

Baza legala: Codul Fiscal Art. 2, alin. 2, NM pct. 13.

Atentie din 2015 la facturarea catre o persoana neimpozabila din UE. Prestatorul va trebui sa foloseasca aplicatia de pe ANAF , Mini One Stop Shop si sa depuna o declaratie , sa aplice cota TVA din statul membru al beneficiarului si sa achite aceasta taxa.
Modificările privind regulile TVA în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte furnizarea de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune si televiziune vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Începând cu această dată, respectivele servicii furnizate de către o firmă către consumatorul final vor fi taxate în ţara in care consumatorul este stabilit sau are adresa permanentă sau reşedinţa obisnuiţă (numită “Statul Membru de Consum”), indiferent unde este stabilită persoana impozabilă care furnizează serviciile respective (Articolul 58 al Directivei TVA 2008/8/EC din 12 februarie 2008 care modifica Directiva Consiliului 2006/112/EC din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugată).

Pentru sprijinirea companiilor furnizoare de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, o nouă schemă specială denumită Mini One Stop Shop (M1SS) va deveni operaţională la 1 ianuarie 2015.

M1SS va permite companiilor să se înregistreze, să depună declaraţii şi să plăteasca TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispoziţie de către Statul Membru de Identificare (de obicei Statul Membru în care compania şi-a stabilit activitatea economică). Simplificarea constă în oportunitatea ca respectivele companii să nu se mai înregistreze în fiecare dintre statele în care datoreaza TVA, dar să beneficieze de servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare. De asemenea, companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabilă în Statul Membru de Consum.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *