Servicii de consultanta – impozit nerezidenti

Timp citire:

In articolul precedent am enumerat pasii care trebuie urmati in analizarea unui venit obtinut din Romania pentru a vedea daca se incadreaza la impozitul pe nerezidenti. Vezi aici ”Impozit nerezidenti – pasi de urmat”

Acum vreau sa analizam, o speta, pe unul dintre venituri – consultanta.

Speta: O societate romaneasca, inregistrata in scopuri de TVA in Romania si in ROI, primeste o factura de consultanta de la o societate din Italia. Societatea este intregistrata in scopuri de TVA in Italia si in ROI, cod valid VIES.

Ce tratament fiscal vom aplica, din punct de vedere a impozitului pe nerezidenti?

1. Incadrarea venitului

Conform Art. 112, alin. 1, lit. k, veniturile obtinute din Romania pe consultanta se incadreaza la veniturile supuse impozitului pe nerezidenti.

2. Inregistrarea contractului

In spatele facturii de consultanta, intre cele doua societati trebuie sa existe un contract de prestari servicii consultanta. Acest contract se inregistreaza la finante in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului.

3. Societatea din Italia, prezinta societatii din Romania, certificat de rezidenta fiscala in Italia.

Romania are semnata cu Italia, Conventie de evitare a dublei impunerii cu Nr. 82 din 15 aprilie 1977.

Certificatul de rezidenta fiscala, in acest caz, corespunde scutirii de impozit in Romania. Conform Art. 7, alin. 1 din conventie, impozitarea se realizeaza in statul in care este inregistrat beneficiarul de venit, adica societatea din Italia.

Atentie! Daca societatea din Italia nu prezinta certificat de rezidenta fiscala, impozitarea se face in Romania. In acest sens se depune Declaratia 100 pana in data de 25 a lunii urmatoare facturii si Declaratia informativa cu impozitul retinut pe nerezidenti pana in 28 februarie a anului urmator.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.