Regim TVA la emiterea facturilor externe

Timp citire:

O societatea comerciala trebuie sa cunoasca regimul de TVA aplicabil la emiterea unei facturi externe. In randurile de mai jos, analizam situatia atat din punct de vedere al unui platitor de TVA in Romania, cat si din punct de vedere al unui neplatitor de TVA in Romania.

Pentru facturi externe catre clienti din statele membre

Dacă ești înregistrat în scopuri de TVA:

 • dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA și are un număr valid de TVA in VIES, atunci factura externă se face fără TVA. Excepții: achiziția intracomunitară de mijloace noi de transport și de produsele accizabile.
 • dacă firma clientului nu este plătitoare de TVA, atunci factura externă se face cu TVA 24%. Excepții: serviciile de transport călători, serviciile care au legătură cu bunurile imobile, activitățile artistice, serviciile de restaurant și catering, închirierea unui mijloc de transport, serviciile electronice.

Dacă nu ești înregistrat în scopuri de TVA:

 • dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA, atunci trebuie mai întâi să te inregistrezi în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare și, de asemenea, să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari; asta înseamnă că în România vei continua să emiți facturi fără TVA, dar vei primi un număr de TVA valid, astfel încât să poți emite facturi externe tot fără TVA.
 • dacă nici firma ta, nici cea a clientului extern nu plătesc TVA, atunci e simplu, factura se emite fără TVA.

Important
Ca să poți factura clienți din UE plătitori de TVA, indiferent dacă ești sau nu înregistrat în scopuri de TVA, trebuie:

 • să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari
 • să treci ambele numere de TVA (al tău și al clientului) pe factură
 • să treci valuta pe factură

Pentru facturi externe catre clienti din afara statelor membre

Dacă ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

Dacă nu ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

11 Comentarii

 1. laurentiu

  Foarte detaliat. Multumesc! O întrebare!: cui-ul sau cif-ul la un srl îl pot folosi și pt facturi externe, UE sau non ue?

  Răspuns
  • Meze Bianca Dolores

   Da, dar daca ai cod special de TVA, pe facturile catre UE care au cod valid in VIES, treci codul special de TVA.

   Răspuns
 2. Akm

  La facturarea serviciilor Între doua societăți neplătitoare de TVA din tari diferite trebuie luat cod de TVA ,conf.ART 317 .

  Răspuns
  • Bianca Dolores

   Inainte de prestarea serviciilor catre un partener UE, trebuie sa obtii codul special de TVA. Daca facturezi catre o persona neimpozabila din UE (in speta, neplatitor de TVA), atunci factura nu o declari in D390. Insa ai nevoie de o dovada ca ai solicitat codul de TVA de la partenerul tau, si ca nu l-ai primit (un email este suficient).

   Obligatii generale
   1. inainte de prestarea UE catre partener persoana impozabila soliciti cod special de TVA
   2. pentru prestarea catre un partener UE depui D390, factura o emiti fara TVA. Partenerul va fi obligat la plata TVA. Vezi art. 278, alin. 2 → locul este considerat la beneficiar. Deci beneficiarul este persoana obligata la plata taxei. Dar depinde de tipul serviciului (daca intra pe exceptii)
   3. pentru prestarea catre un partener UE catre persoana neimpozabila, factura o emiti fara TVA pe CUI-ul de la ORC (nu pe CUI-ul special). Nu ai obligatii declarative. Vezi art.278, alin.3 → locul este considerat la prestator. Prestatorul (adica firma ta) fiind neplatitor de TVA, nu va inscrie TVA pe factura.
   4. la prestari servicii revezi exceptiile pentru servicile electronice

   Răspuns
 3. simone sala

  buna ziua
  suntem o companie de transport marfa, clientul nostru este românesc, dar încărcăm în serbia pentru descărcare în România, trebuie să facem factura cu TVA sau nu

  Răspuns
 4. Cs.A

  Cf legii daca bunurile nu parasesc teritoriul Romaniei ( adica nu poti face dovada parasirii teritoriului Romaniei , respectiv la intracomunitare cu CMR, sau declaratie data de beneficiar ca a scos bunurile de pe teritoriul Romaniei, iar la cei din afara UE cu DVE certificat de autoritatea vamala pt.liber de vama) esti obligat sa facturezi cu TVA

  Răspuns
 5. Ieudean Maria

  Sunt o firma de transport platitoare de tva si am efectuat un transport din Franta, clientul fiind un ONG neplatitor de tva. Cum sa emit factura catre acest client, cum o declar in 300?
  Multumesc

  Răspuns
 6. voicu alina

  Buna ziua,
  Sunt o firma platitoare de TVA care trebuie sa faca o factura externa pentru tutun. Am contract cu o firma din Grecia pt a livra tututnul. Aveti un model de Invoice?

  Răspuns
 7. Gabriela Oprea

  Buna ziua,
  Firma (service auto) la care lucrez este platitoare de TVA.
  Am reparat masina unei persoane care vrea sa faca factura pe o firma din Danemarca si sa faca plata in euro. Precizez ca avem cont in euro. Am voie sa ii fac factura? cineva spune ca nu am voie sa fac export de piese auto (se refera la piesele care au fost inlocuite la masina reparata ?!?!

  Multumesc pentru ajutor.

  Răspuns
 8. Enculescu

  Buna ziua,
  am firma in Austria si cumpar din Romania materiale de constructii. Primesc factura de la firma din Romania fara TVA si il platesc dupa aici?

  Răspuns
 9. sfetcu marian

  Buna ziua!
  Daca o firma inregistrata in romania nepaltitoare de tva si inregistrata in ROI avand ca obiect de activiate prestari servicii cum factureaza in uniunea europeana ptr persoane fizice?Multumesc.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *