Procedura privind înregistrarea în scopuri de TVA

Reactualizat pe 1 December, 2020 | Publicat pe 28 June, 2016

ANAF vă informează cu privire la procedura privind înregistrarea în scopuri de TVA (publicată în Monitorul Oficial). MFP a publicat în Monitorul Oficial procedura privind înregistrarea în scopuri de TVA.

1. Cine se poate înregistra în scopuri de TVA?

• persoanele impozabile nou înființate ce doresc, prin opțiune, să fie plătitoare de TVA;

• persoanele impozabile înființate în anii anteriori ce NU au atins plafonul cifrei de afaceri care să le oblige să fie înregistrate în scopuri de TVA dar doresc să fie plătitoare de TVA;

• persoanele impozabile ce au depășit plafonul de 220.000 lei, ce au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA.

Procedura este aplicabilă pentru primele doua categorii de entități, respectiv persoanele nou înființate ce declară de la înființare depășirea plafonului de scutire de TVA respectiv persoanele înființate în perioada anterioară ce nu au atins plafonul de scutire de TVA dar optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA.

2. Ce documente trebuie depuse pentru înregistrarea în scopuri de TVA?

Pentru a se înregistra în scopuri de TVA, aceste persoane vor depune următoarele documente:

• cerere de înregistrare în scopuri de TVA însoțită de documentele prevăzute de legislație pentru evaluarea “intenției și a capacității de a desfășura activități economice”, mai exact, declarația 088, pentru persoanele care sunt supuse înmatriculării la Registrul Comerțului. Termenul de înmatriculare la Registrul Comerțului trebuie privit ca aplicabil societăților și nu persoanelor fizice ce desfășoara activități independente înmatriculate deoarece conținutul formularului 088 nu le poate fi aplicabil. Un PFA nu are administrator, de exemplu.

• declarație de înregistrare cu completarea vectorului fiscal pentru persoanele impozabile ce nu sunt supuse înmatriculării la Registrul Comerțului. Este cazul persoanelor fizice ce desfășoară profesii libere reglementate individual de legea specială ce le reglementează profesia.

• declarație de mențiuni pentru persoanele impozabile ce au început activitatea anterior. Se impune prezentarea documentației ce atestă capacitatea de a desfășura activități economice, formularul 088.

Menționăm ca textul din procedură este superficial și ar trebui interpretat ca fiind aplicabil pentru persoanele juridice înmatriculate la Registrul Comerțului.

3. Ce opțiuni are Fiscul, odată depuse documentele?

Autoritatea fiscală analizează documentația depusă și poate:

• aproba înregistrarea în scopuri de TVA. În acest sens se emite decizia de înregistrare în scopuri de TVA iar solicitantul este înregistrat în scopuri de TVA începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA. A se reține că nu este data de 1 a lunii următoare.

• respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA. În acest caz, autoritatea fiscală trebuie să precizeze motivele de fapt și de drept pentru care a fost respinsă solicitarea contribuabilului.

Dacă contribuabilul se consideră nedreptățit prin respingerea înregistrării în scopuri de TVA, acesta are dreptul să depună contestație în termen de 45 zile de la comunicarea deciziei de respingere a solicitării.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *