Procedură de lucru pentru ONG – monografie, declarații, blianț

Timp citire:

Nu uita! Azi, 2 mai 2018, este ultima zi pentru depunerea bilanțului la persoanele juridice fără scop lucrativ, adică la ONG-uri.

În acest sens, am pregătit, atât pentru voi, cât și pentru organizarea internă a biroului nostru de contabilitate din Oradea, o procedură de urmat pentru contabilitatea unui ONG.

NB. Noi lucrăm în Saga, deci toate explicațiile sunt date pentru acest program de contabilitate.

Monografie contabilă asociație non-profit

1. Toate achizițiile făcute în vederea donării ulterioare, se înregistrează pe 3028.

2. La data procesului verbal de donație (Da, trebuie să îl ai obligatoriu!), se face notă contabilă prin articole contabile: 6582 = 3028, pe valoarea procesului verbal de donație.

3. Când asociația non-profit, primește bunurii în baza unui contract, în scopul donării viitoare, notele contabile introduse prin articole contabile sunt:

a. Primire bunuri:

 • 3028 = 7332 dacă bunurile au fost primite de la o persoana juridică, sau
 • 3028 = 7331 dacă bunurile au fost primite de la o persoană fizică

b. Acordarea ulterioară a acestor bunuri: 6582 = 3028 (Nota contabilă introdusă manual prin articole contabile).

4. Închiderea conturilor se face pe 1211.01 pentru activitatea non-profit și 1211.02 pentru activitatea economică.

Cum alegi închiderea conturilor pe două de 1211 în același timp? Vezi Print Screen din Saga:

5. Pentru fiecare cont de cheltuială și venit, trebuie să facem repartizarea pe 1211.01 sau 1211.02. Dacă folosești același cont pentru ambele scopuri (non-profit și activitate economică), creezi analitice pentru acele conturi.

Cum se face repartizarea în Saga? Vezi Print Screen mai jos:

Declarații asociație non-profit

1. Nu se plătește impozit pe profit pentru activitatea economică, după următoarea limitare: suma cea mai mică dintre echivalentul a 15.000 euro calculați la cursul de la finele exercițiului financiar și 10% din totalul veniturilor scutite. Dacă ești sub această limită, în Declarația 101, completezi la:

Venituri din exploatare (RD.1) = Alte venituri impozabile (RD. 20)
Cheltuieli din exploatare (RD. 2) = Cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile (RD. 32)

Termenul la D101 este 25 februarie a anului următor.

2. Restul declarațiilor se depun în funcție de vectorul fiscal al asociației non-profit.

 • Declarația 112 – dacă ONG are salariați.
 • Declarațiile de TVA, respectiv D300, D394 dacă ONG a depășit plafonul la TVA sau dacă a optat pentru a fi plătitoare de TVA. În plafonul de TVA intră doar veniturile din activitățile economice. Atenție! Noul plafon de scutire la TVA este 300.000 lei.

Bilanț ONG

Situațiile financiare la ONG, se depun până în 30 aprilie a anului următor (pentru a fi mai ușor de reținut), sau în 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Anul acesta a picat pe 1 mai, care fiind zi nelucrătoare, s-a amânat pe 2 mai. În fine, verifici calendarul ANAF pentru a afla exact ultima zi pentru depunere.

Bilanțul îl generezi din Saga. Verifici corelațiile și atașezi anexele în zip. Vezi aici modelul de anexe care le folosim noi la birou de contabilitate din Oradea. Declarația președintelui o iei din Saga (și aceasta o pui în zip).

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

9 Comentarii

 1. IVASCU VERONICA

  As vrea un exemplar din aceasta documentatie , cum asputea intra in posesia ei? Va multumesc.

  Răspuns
  • Meze Bianca Dolores

   Copiezi textul articolului intr-un doc, iar anexele le descarci de la sfarsitul articolului. Asa ai salvata procedura unde vrei tu.

   Răspuns
  • Casandra Elena

   Doresc si eu monografia contabila a dv valabila pentru o asociatie sportiva fara scop lucrativ neplatitoare de tva

   Răspuns
 2. Baciu Alexandra

  Caut un contabil expert in gestionarea unui ONG cu care doresc sa am si activitati comerciale, colaborari cu alte firme, etc.. Aveti experienta sau cunostinte in acest domeniu? Ma puteti ajuta?

  Va multumesc pentru timpul acordat!

  Răspuns
  • SEVER VUAP

   CATRE BACIU ALEXANDRA: ATI GASIT COLABORARE? ROG RASPUNS PE E-MAIL. MULTUMESC, SEVER VUAP, CONTABIL, MANAGER SI INSPECTOR R.H.

   Răspuns
 3. Marieta

  Buna ziua.Daca la un ong fara scop patrimonial exista urmatoarele conturi :1012,1171 si 5311 disponibil in casierie care este egal cu diferenta dintre 1012 si 1171 cum se poate inchide ong-ul?Ce trebuie de facut?Multumesc.Cu stima,

  Răspuns
 4. Cerasela

  Cum se factureaza grila de predare a unui sportiv catrea alt club sportiv (asa-zisa vanzare a sportivului ) si ce conturi se folosesc pt inregistrare in ctb. De asemenea acest venit este impozabil ?
  Multumesc frumos

  Răspuns
  • dragomir

   doresc un exemplu pt ong

   Răspuns
 5. Mioara

  Va rog ajutati-ma,cum inregistrez o incasare in extrasul de cont al clubului sportiv de drept public de la Consiliul orasanesc(UAT),adica formula contabila,in ce ct.de venituri si daca operatiunea este impozabila? Multumesc,astept raspunsul

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.