PFA doreste sa fie asigurat la pensii – cum procedeaza?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 28 January, 2016

Un contribuabil care realizeaza in anul 2015 venituri sub plafonul de 938 lei/luna si doreste sa fie asigurat la pensii, cum procedeaza?

Dacă o persoană fizică autorizată, a obţinut în anul 2015 un venitul net lunar sub plafonul de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, nu are obligaţia depunerii formularului 600, respectiv, nu va efectua plăţi anticipate reprezentând CAS.

Dacă totuşi doriti să optaţi pentru plata CAS, este necesar să vă adresaţi unităţilor teritoriale ale Casei Naţionale de Pensii Publice deoarece potrivit prevederilor art. 6 alin.(2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, respectiv să îşi completeze venitul asigurat, se poate asigura pe bază de contract de asigurare socială.

Contractul de asigurare sociala, va putea fi incheiat pe minimul de 938 lei/luna, suma la care se aplica cota de contributie CAS.

Atentie!

Daca in 2015 ati avut venituri sub 35% din castigul salarial mediu brut (adica sub 938 lei/luna) si in 2016 faceti contract de asigurare cu Casa de Pensie, daca in anul 2016 aveti un venit net peste plafon, veti plati contributia la pensie in baza declaratiei 200. Nu se iau in calcul platile efectuate pe baza de contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de Pensii. Regularizarea CAS datorata se face luand in calcul doar platile anticipate stabilite prin decizia de impunere.

 

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *