Norme – impozitul pe locuinte in care sunt sedii de firme

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 20 December, 2015

In data de 19.12.2015 secretarul de stat, d-nul Gabriel Biris, a publicat pe facebook un comunicat prin care doreste lamurirea chestiunii cu privire la impozitul pe locuintele in care sunt si sedii de firme (folosinta mixta).

Citat:

„Art. 459 a fost gandit ca reasezarea impozitului pe cladiri sa NU afecteze micii intreprinzatori/pfa/pfi care isi au sediul inregistrat acasa!
– impozitul pe cladirile cu destinatie de locuinta in care sunt inregistrate sedii de firma/pfa/pfi unde NU se desfasoara activitati economice se calculeaza conform regulilor de la locuinte;
– chiar si daca se desfasoara activitati economice, dar cheltuielile cu imobilul (utilitati, reparatii, impozit) NU sunt inregistrate pe firma, impozitul se calculeaza la fel ca la locuinta.

Impozitul va fi calculat proportional cu folosinta (locuinta/activitati economice) doar daca sunt inregistrate cheltuieli cu spatiul afectat afacerii.”

Astfel, daca se deduc o parte din utilitati, avand inregistrat sediul de firma acasa, impozitul se va calcula pentru partea de locuit, ca si pentru persoana fizica ca pana acum. Pentru partea afectata afacerii (cota parte din locuinta, specificata in baza unui contract de comodat) se va calcula conform art. 458, ca si pentru o cladire nerezidentiala. Pentru partea de cladire nerezidentiala, impozitul se va aplica la valoarea rezultata in urma unei evaluari.

La primarie se vor depune anumite formulare prin care firmele vor specifica destinatia locuintei. Aceste formulare vor fi publicate in curand, promite d-nul Biris.

Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *