Neplatitor de TVA – cum se declara veniturile AdSense?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 15 May, 2016

O societate neplătitoare de TVA care vrea sa presteze un serviciu intracomunitar trebuie să îndeplinească următorii pași, anterior prestării serviciului:

– să se înregistreze în scopuri speciale de TVA. Depune formularul 091.
– să se înregistreze în ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari). Depune formularul 095.

Prestarea de servicii intracomunitare este reglementată de Codul Fiscal la Art. 278, alin. (2). Conform acestuia, locul prestării serviciului este considerat locul unde este stabilit beneficiarulIndiferent de faptul că beneficiarul serviciului este sau nu o firmă înregistrată în scopuri de TVA, prestatorul aplică același tratament fiscal.

Tratamentul fiscal la prestator:
–    aplică regimul special de scutire de la Art. 310 din Codul fiscal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste 220.000 lei, un echivalent de 65.000 euro la cursul de la aderare;
–    prestează un serviciu neimpozabil în Romania, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor Art. 278 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.

Obligații prestator:
Obligația prestatorului este de a raporta valoarea serviciului prestat prin Declarația 390 în luna calendaristică în care realizeză astfel de operațiune. Declarația 390 nu se depune pe zero.
Prestatorul are și obligația să comunice beneficiarului codul special de înregistrare în scopuri de TVA.
Nu depune Declarația 301.

Atenție! Înainte de prestarea serviciului, beneficiarul este obligat să se înregistreze în scopuri speciale de TVA conform prevederilor art. 317. Înregistrarea în scopuri de TVA este obligatorie, indiferent de valoarea serviciilor prestate la partenerul intracomunitar.

Distribuie

1 Comentariu

  1. Ivan Alexandru

    Dar la ROI nu se pot inscrie societatiile neplatitoare de tva conform ORDIN ANAF Nr. 727/2016 ?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *