Monografie contabila operatiuni de tip PayPoint

Timp citire:

Operatiunile de tip PayPoint sunt de doua feluri: reincarcare cartele telefonice cu credit si incasari a facturilor de utilitati, internet, telefonie, etc.

In primul rand trebuie sa configurati casa de marcat. Pe casa de marcat trebuie sa apara departament separat pentru cartelele reincarcabile.
In al doilea rand, incasarile facturilor prin PayPoint nu se trec prin casa de marcat. Nu sunt incasarile firmei ci sunt incasari in numele tertului.

[ads]

Caz 1: Cartele reincarcabile

Note contabile

– incasare cartele prin casa de marcat
5311 = 462

– primirea facturii de la PayPoint
462 = 401

– plata furnizorului PayPoint
401 = 5311

– emiterea facturii de comision catre PayPoint
4111 = 708

Daca societatea este platitoare de TVA veti folosi implicit si conturile de TVA la notele contabile, cu mentiunea ca comisionul refacturat catre PayPoint este fara TVA cu mentiunea „scutit fara drept de deducere” conform Art. 141, alin. 2, lit. (a) din Codul Fiscal. Vezi NM pct. 35, alin. 1 si 5.

Citat norme:

35. (1) În sensul art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operaţiuni scutite de taxă, serviciile externalizate trebuie să fie servicii distincte care să îndeplinească caracteristicile specifice şi esenţiale ale serviciului principal scutit de taxă. Scutirile se aplică numai în funcţie de natura serviciilor, şi nu de statutul persoanei care le prestează sau căreia îi sunt prestate.

(5) Se cuprind în sfera operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal servicii precum depozitarea, transferul şi retragerea banilor către sau din conturile bancare, inclusiv prin mijloace electronice, transferul de fonduri dintr-un cont specific în alte mijloace băneşti, precum carduri telefonice şi alte mijloace prin care se poate face plata pentru bunuri şi servicii.

Atentie!

Facturile de la PayPoint nu pot fi considerate facturi de marfa astfel incat sa intocmesti NIR, cartele reincarcabile sunt un serviciu. NIR se face pe ceea ce exista fizic. Intradevar daca achizitionati cartele de plastic sunt marfuri, sunt palpabile, le poti inventaria si le poti tine stocul.

In concluzie, nu sunt corecte urmatoarele note contabile:
– primire facturi PayPoint
371 = 401
– vanzare cartele electronice
5311 = 707

Nu sunt corecte nici urmatoarele note contabile:
– primire facturi PayPoint pentru cartelele reincarcabile
628 = 401
– vanzare cartele reincarcabile
5311 = 708

Procedand in felul acesta, maresti artificial cifra de afaceri care are implicatii in calculul impozitului pe micro sau pe profit. Nu toata vanzarea este venit pentru societate. Societatea obtine venit numai din comisionul facturat la PayPoint. Este cumva asemanator operatiilor de turism.

[ads]

Caz 2: Incasari facturi de utilitati

Note contabile

– incasare facturi utilitati, direct prin casa
5311 = 462

– trimiterea banilor la PayPoint (in general saptamanal)
462 = 5311

Sper sa iti fie de folos aceasta monografie contabila.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

6 Comentarii

 1. georgescu viorel

  in situatia prezentata la CAZ 1 contul 411 cu cine se inchide ? in monografia prezentata , conturile se inchid toate in afara de 411

  Răspuns
  • victoria

   Contul 411 se inchide odata cu incasarea facturii de comision prin banca: 5121=411.
   Eu cred ca la contul 462 ramane sold creditor fiindca incasarea cartelelor prin casa este mai mare decat valoarea lor din factura de la Paypoint.

   Răspuns
 2. MARDARE MITICA

  Cum se inchide contul 462 reprezentind venitul firmei din vanzarea reicarcarii cartelelor pre paid.Ma refer la contul de venituri

  Răspuns
 3. jianu

  incasarea facturilor de utilitati nu se trece prin casa,in acest caz cum se trec prin5311 contu de casa? eu toate incasarile paypoint le depun inbanca intr-un cont separat pe care il debiteaza paypointul. in acest caz cum se inregistreaza ca la sfarsitul lunii apar in extras ca depuneri diverse.

  Răspuns
 4. zamfira

  Factura PayPoint Services SRl are TVA deductibil.E corecta deducerea daca nu am corespondent si la colectare?

  462,4426/401; 5311/462; 581/5311; 5121/581;401/5121;

  Răspuns
 5. MARDARE MITICA

  Cum se inregistreaza dif de venit din vanzarea cartelelor telefonice reincarcabile de la pay point.Se cum para cartele cu un pret si se vinde cu alt pret diferentea cum se inreg cavenit.Multumesc

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.