Modul de calcul și declarare a impozitului pe microîntreprindere

Timp citire:

Începând cu 1 ianuarie 2014, când a intrat în vigoare OUG 102/2013, impozitul pe veniturile din microîntreprinderi se calculează diferit. Trebuie să știi și tu cum se calculează și declară acest impozit, ținând cont că până în 25 aprilie adică vineri, trebuie să depui Declarația 100.

Mod de calcul impozit microîntreprinderi

  1. Mergi la Balanța contabilă la 31 Martie 2014, clasa 7 venituri.
  2. Iei în calcul Total sume clasa 7 (coloana în fața soldurilor finale), din care scazi contul 711, 765 si 7582.
  3. La suma rezultată aplici procentul de 3%.

Cum calculezi impozitul pe microîntreprindere în SAGA?

În programul de contabilitate Saga, impozitul îți este calculat automat, tu numai faci verificările descrise la pasul anterior.

Pentru calculul automat, mergi la Operații -> Închidere lună -> coloana 2 – Impozit pe venit -> dai Validare -> listezi NC (nota contabilă) și faci verificările.

Cum trimiți Declaratia 100 pentru microîntreprindere?

Tot de la Închidere lună, mergi la coloana 3 – Declarația 100 -> dai Actualizare date, ești atent ca suma calculată la pasul anterior, în coloana 2 – Impozit pe venit, să îți fie pusă la codul 6 – denumire 121 -> din partea stângă jos dai Generare PDF -> se deschide PDF-ul -> în partea dreapta sus alegi că ai încredere în document -> documentul se populează cu date -> dai validare și semnezi cu semnatură electronică.

Pentru a știi ce posibilități ai în trimiterea declarațiilor, poți citi articolul anterior de aici.

Se poate rectifica/corecta Declarația 100 pentru microîntreprinderi? Cum?

Dacă ai trimis Declarația 100 greșit, sau ai primit ulterior acte, care modifică impozitul pe microîntreprinderi calculat și declarat anterior, ai posibilitatea să corectezi Declarația 100 prin generarea Declarației 710.

În Saga ai Generare PDF 710 în coloana 3 de la Închidere lună, în partea stângă jos. În Declarația 710 trebuie să treci de mână suma declarată anterior și suma corectă.

De unde generezi OP sau FV pentru plata impozitului?

Ordinul de plată (OP) sau Foaia de vărsământ (FV) poți sa o generezi tot din Saga.

La Închidere lună -coloana 3 – în partea stângă jos ai OP-FV, apeși pe acel buton și ți se deschide ecranul pentru generarea OP sau FV.

Foarte important: din partea dreaptă trebuie să mergi pe săgeată pentru a prelua codul IBAN de la Trezoreria de unde aparține firma. Dai Tipărire și gata, ai listat și OP/FV de plată.

Acum poți să trimiți și tu declarația pentru impozitul pe microîntreprindere.

Baza legală: OUG 102/2013 și Codul Fiscal Art. 112^7.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.