Modificari Codul Fiscal 2016 – impozit pe profit

Timp citire:

Codul Fiscal pentru anul 2016 a fost ieri, 07.09.2015 promulgat de presedinte, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial, moment de la care va fi valabil incepand cu 1 ianuarie 2016.

Sa analizam principalele modificari aduse, in ceea ce priveste impozitul pe profit.

Impozit pe profit

  1. Incepand cu 2017, scade cota impozitului pe dividende la de 16% la 5%. Deci pentru anul 2016, cota de impozitare ramane la 16%, in 2016 nu se datoreaza CASS (sanatate) pentru veniturile din dividende, cu mentiunea ca aceste persoane trebuie sa realizeze si alte venituri (gen: salariu, somaj, pensie, etc.). Din 2017 se datoreaza CASS si pentru veniturile din dividende.
  2. Se simplifica modul de calcul pentru cheltuielile de protocol deductibile. Baza de calcul = profitul contabil + cheltuielile cu impozitul pe profit + cheltuielile de protocol.
  3. Se simplifica modul de calcul al rezervei legale. Rezerva legala se determina prin raportare la rezultatul contabil.
  4. Cheltuielile cu sponsorizarea sau majorat la 5 la mie din cifra de afaceri.
  5. Cheltuielile sociale deductibile s-au majorat la 5% aplicata fondului de salarii.
  6. Ajustarile pentru deprecierea mijloacelor fixe si a stocurilor pot fi dedutibile daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii: au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale; au fost incheiate contracte de asigurare; au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii; au termen de valabilitate/expirare depasit.
  7. Cheltuielile efectuate in numele angajatilor, la schemele de pensii facultative si la primele de asigurare de sanatate, sunt deductibile integral, dar ce depaseste 400 de euro/salariat sunt asimilate salariilor si se impoziteaza ca atare.
  8. Activitatile de natura pariurilor sportive se impoziteaza cu 16%.
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.