Modificari Codul Fiscal 2016 – contributii sociale

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 12 September, 2015

Codul Fiscal pentru anul 2016 a fost publicat in Monitorul Oficial in 10 septembrie, urmand sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.

Sa analizam principalele modificari aduse, in ceea ce priveste contributiile sociale.

  1. Pentru veniturile din activitati independente realizate in sistem real, se aplica CAS (pensie) chiar daca se obtin si venituri de natura salariala. Baza lunara de calcul pentru platile anticipate, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut, urmand ca la regularizare sa se achite si diferentele pana la nivelul plafonului maxim lunar echivalent a 5 salarii medii brute.
  2. Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa, baza lunara de calcul a CAS o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
  3. Obligatiile de plata a CAS se stabilesc prin aplicarea cotei pentru contributia individuala de 10,5% asupra bazei de calcul, insa contribuabilii pot opta si pentru cota integrala de CAS de 26,3%.
  4. Cadourile si tichetele cadou oferite salariatilor cu diferite ocazii nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
  5. Persoanele fizice care nu obtin venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, datoreaza, lunar, CASS (sanatate) si au obligatia sa se inregistreze la organul fiscal competent.
Distribuie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *