Legea contabilitatii – ce se modifica de la 1 ianuarie 2015?

Timp citire:

Legea a fost aprobata in 10 decembrie 2014, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2015 – OUG 79/2014.

De ce se modifica iar Legea contabilitatii?

Pentru ca Romania trebuie sa implementeze pana la data de 20 iulie 2015 Directiva UE 34/2013. Aceasta directiva va produce modificari in intreg sistemul contabil.

Ce se modifica?

se abroga sistemul simplificat de contabilitate a persoanelor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta si totalul activelor sub echivalentul in lei a 35.000 euro. Deci, nu vom mai avea impartirea intre firme sub 35.000 euro si peste 35.000 euro. Mai incolo o sa vedeti si de ce.

persoanele fizice care conduc contabilitatea in partida simpla, vor putea opta, daca doresc, pentru conducerea contabilitatii in partida dubla. Conditiile vor fi stabilite ulerior. Art. 1, alin. 5 – OUG 79/2014.

– se completeaza art.10, la alin.2, alineat care arata cine organizeaza si conduce contabilitatea societatilor. Se specifica clar cine este „alta persoana imputernicita” – prin aceasta se intelege o persoana angajata si care are atributii in conducerea contabilitatii entitatii (directorul economic sau contabilul-sef).

economistii nu mai pot conduce evidente contabile fara a fi angajati sau membri Ceccar. Se elimina posibilitatea conducerii evidentelor in baza contractelor/conventiilor civile. De ce aceasta modificare? In primul rand nu mai avem criteriul societatiilor cu cifra de afaceri sub 35.000 euro. Acum vezi de ce au abrogat sistemul simplificat de contabilitate? *Vezi update in josul paginii.

– se defineste si detaliaza exercitiul financiar.

– se clarifica pentru cine poate fi diferit exercitiul financiar de anul calendaristic. Pot opta pentru un exercitiu financiar diferit sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, filialele consolidate daca exercitiul financiar difera de cel al societatii mama. Acestea au obligatia notificarii in scris a Ministerului Finantelor cu privire la alegerea unui exercitiu finaciar diferit. Data aleasa pentru inceperea exercitiului financiar nu poate fi schimbata de la un an la altul numai in conditii exceptionale.

institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, nu pot avea exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

– pentru societatile nou-infiintate exercitiul financiar incepe la data infiintarii.

– pentru persoanele juridice care se lichideaza, exercitiul finaciar incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar indiferent de durata sa.

– pentru institutiile bugetare exercitiul financiar corespunde cu anul bugetar.

– se introduc doua alineate la art.36 care prevede termenele de depunere a situatiilor financiare anuale. Conform primului articol se interzice depunerea mai multor seturi de situatii finaciare anuale – unul la finante si altul online (pana acum se putea depune fara sa vina erori si atentionari) iar al doilea articol spune ca orice eroare constatata dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii ei.

– se introduce o contraventie pentru depunerea mai multor seturi de raportari anuale pentru acelasi an – 1.000 la 10.000 lei.

Proiectul va fi promulgat de urgenta cu aplicare de la 1 ianuarie 2015.

Update:
Am observat ca exista nelamuri cu privire la posibilitatile economistilor de a organiza si conduce contabilitatea la societatii comerciale, incepand cu 1 ianuarie 2015.

Sa facem o analiza:

Legea contabilitatii actuala:

Art. 10, alin. 3 si 3.1:
„(3)Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(3.1)In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (11), contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice.”

Pentru cine poate organiza si conduce contabilitatea persoanele nemembre Ceccar?

Art. 5, alin. 11 ne raspunde:
„(11)Persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.”

TraducereContabilitatea poate fi organizata si condusa de economisti, in mod independent, in baza autorizarii ca si PFA, pentru societatile care aplica sistemul simplificat de contabilitate, adica cifra de afaceri si totalul activelor sub 35.000 euro.

Cum arata proiectul de modificare a legii contabilitatii?

La articolul 5, alineatele (1¹) – (14) se abrogă, adica sistemul simplificat de contabilitate.
La articolul 10, alineatul (3.1) se abrogă, articolul in baza caruia economistii puteau organiza si conduce contabilitatea in baza contractelor/conventiei civile.
Deci ramane numai alineatul 3 care specifica ca „contabilitatea poate fi organizata si condusa de persoane membre Ceccar”.

Concluzie: de la 1 ianuarie economistii nu mai pot tine evidenta contabila in mod independent. Pentru a putea tine evidente trebuie sa fie angajati sau membri Ceccar.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.