Intocmire bilant 2015 – corelatii si verificari

Timp citire:

Până în 30 mai 2016, care pică într-o zi de luni, trebuie să depunem Bilanțul aferent anului 2015.

În articolul de față vom vedea care sunt corelațiile care trebuie să le verificați pentru a avea un Bilanț corect întocmit. Am să vă spun și cum să faceți bilanțul din Saga. Este foarte ușor, trebuie să știi numai câteva chestii. Vorbim despre bilanțul întocmit pentru o microentitate, fără întocmirea notelor explicative.

Să începem! 🙂

În primul rând listezi o Balanță la 31.12.2015 pe Sumare conturi sintetice de gradul II la gradul I.

Mergi în Saga – Situații  listări – Balanță -bifezi obțiunea din partea de jos „Sumare conturi sintetice de gradul II la gradul I”.

Înainte să treci la întocmirea bilanțului te uiți peste balanța de închidere an. Să nu aveți solduri finale cu minus, cumulatul la conturi să corespundă cu sinteticele, să nu aveți sold pe 581, soldul contului 542 se mută pe contul 461, soldurile cu minus la bancă cont 5121 sau 5124 se mută pe contul 5191. Mai multe vezi aici.

Generare Bilanț prescurtat

Mergi în Saga – Situații listări – Bilanț – Actualizare date.

Nu trebuie să aveți nici o corelație marcată cu roșu. Dacă aveți diferențe de 1 leu între formularul 10 „Bilanț” și 20 „Cont de profit și pierdere”, îl reglați în formularul 20 pe partea de cheltuieli. Este normal să aveți aceste diferențe, sunt din rotunjiri.

Corelații între formularele bilanțului și balanța de verificare

Aceste verificări le fac și cei de la Finanțe sau alte controale pentru a vedea dacă bilanțul este corelat. Dacă găsesc neconcordanțe o să primiți o notificare de la Anaf.

1. Corelarea Formularului 10 „Bilanț” cu Formularul 30 „Date informative”

a) creanțe 2014 / 2015  =>Poziția B II din bilanț, să fie la fel cu Poziția VIII a creanțelor adunate din Formularul 30.

Concret: Rândul „Creanțe” + „Cheltuieli în avans” + „Imobilizari financiare” din bilanț, pe cele două coloane, îl verifici pe cumulatul de la poziția VIII Alte informații din Formularul 30, rândurile „Creanţe imobilizate” + „Creanţe comerciale, avansuri acordate furnizorilor şi alte conturi asimilate” + „Creanţe în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului „+ Alte creanţe” )

b) banca și casa 2014 / 2015 => Poziția B IV din bilanț, verifici cu Poziția VIII din formularul 30.

Concret: Rândul „Casa și conturi la bănci” din bilanț să fie egal cu rândurile „Casa în lei şi în valută” + „Conturi curente la bănci în lei şi în valută” + „Alte conturi curente la bănci şi acreditive”, din formularul 30, Poziția VIII.

Atenție! La rândul „Sume în curs de decontare, acreditive şi alte valori de încasat” se scade soldul contului 5328.

c) datorii 2014 /2015 => Poziția D, G și I din bilanț să fie la fel cu Poziția VIII din formularul 30.

Concret: Rândul „Datorii până la un an” + „Datorii mai mari de un an”+ „Venituri înregistrate în avans” din bilanț, să fie egal cu rândul „Datorii” din formularul 30.

Atenție! Rândul „Dobânzi aferente împrumuturilor din emisiuni de obligațiuni în sume brute (ct.1681)”  în general trebuie să fie 0 (zero). Saga pune date automat, trebuie să le ștergeți.

Rândul „Dobânzi aferente creditelor bancare pe termen lung” trebuie sa fie 0 (zero). Saga la fel pune sume, dvs. le ștergeți.

Rândul „Datorii fiscale cu bugetul statului” pentru a da corelațiile se scade soldul creditor al contului 4428.

Verificarea declarației 100 cu bilanțul și balanța

Verificări pentru plătitorii de impozit pe profit: rândul 6 din formularul 20 „Cont de profit și pierdere” a bilanțului trebuie să corespundă cu contul 691 din balanță și cu Declarația 101 depusă.

Verificări pentru plătitorii de impozit pe micro: verifici cumulatul de la declarațiile 100 depuse pe micro să corespundă cu contul 698 din balanță și cu rândul 6 din Formularul 20 „Contul de profit și pierdere” a bilanțului.

Spor!

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.