Factura de web hosting din SUA – tratament fiscal

Timp citire:

SC AtelierContabilitate SRL, persoana impozabila romana inregistrata in scopuri de TVA in Romania desfasoara activitatii de reclama si publicitate. Pentru desfasurarea activitatii IT, societatea achizitioneaza servicii de domiciliere si intretinere site pe un server localizat in SUA. Pentru aceste servicii, societatea din SUA emite in fiecare zi a ultimei luni o factura de 300$. Societatea din SUA ne comunica certificatul de rezidenta fiscala.

Rezolvare:

Dupa cum ne-am obisnuit deja, implicatiile sunt asupra a trei categorii:

– impozit pe profit;
– TVA;
– impozit datorat de nerezidenti in Romania.

1. Din punct de vedere a impozitului pe profit

Aceasta cheltuiala poate fi dedusa la calculul impozitului pe profit, daca site-ul este utilizat in desfasurarea activitatii societatii si realizarea de venituri impozabile. Vezi art. 21, alin. 1 Codul Fiscal.

2. Din punct de vedere al TVA

Aceste servicii sunt supuse taxarii inverese in Romania, conform normelor de aplicare date pentru art. 133, alin. 2, la pct. 13, alin. 8.

TVA se va inregistra ca suma deductibila si ca suma colectata la randurile 7 respectiv 20 din decontul de TVA, fara a completa randurile 7.1 respectiv 20.1.

3. Din punct de vedere al impozitului datorat de nerezidenti pentru veniturile din Romania

Aici situatia este un pic mai complicata.

Plata unei sume de bani pentru punerea la dispozitie a unui spatiu pe un server, reprezinta o redeventa conform art. 7, alin. 1, pct. 28, lit. d. Deci aceste redevente sunt in sfera impozitului datorat de nerezidenti conform art. 15, alin. 1, lit.d din Codul Fiscal.

Societatea din SUA prezinta un certificat de rezidenta fiscala, ceea ce inseamna ca aceste plati trebuie analizate in cel mai favorabil mod intre legislatia din Romania si prevederile din Conventia de evitare a dublei impunerii semnate intre Romania si SUA prin Decretul nr. 238/1974.

La art. 12 din Conventie regasim notiunea de redeventa. Conform conventei, redeventa va fi impozitata cu 15%. Conform legislatiei din Romania, impozitarea se face cu 16%, deci am castigat un procent la impozit. Putin… pentru cata munca am depus (solicitare certificat de rezidenta fiscala, analizarea conventiei dintre Romania si SUA).

Redeventa se retine din factura achitata si se plateste la bugetul de stat pana in 25 a lunii urmatoare. Aceasta se declara prin interemediul formularului 100 pana in 25 a lunii urmatoare si prin declaratia anuala de impozit pe venit datorat/scutit la plata pentru nerezidenti, care se depune pana in 28 februarie a anului urmator.

Atentie! Daca acest impozit nu se poate retine de la societatea din SUA, pentru clauzele contractuale sau din alte motive, aceasta suma va fi inregistrata pe cheltuieli de catre societatea din Romania iar obligatia de plata a impozitului trebuie realizeaza oricum. Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit. Vezi Art. 21, alin.4, lit. a din Codul Fiscal.

 

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Alte articole…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.