Factura de marfa de la neplatitor de TVA din UE – cum se declara?

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 12 February, 2015

Vom analiza urmatoarea speta:

O societatea comerciala romaneasca, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, inregistrata si in ROI, achizitioneaza marfa de la un neplatitor de TVA din UE. Cum declara firma romaneasca aceasta achizitie de marfa?

Baza legala o avem la Art. 150, alin. 6 si in normele de completare a formularului 390 la nota.

Norme de completare formular 390:

NOTĂ: 1.Pentru achiziții intracomunitare de bunuri taxabile în România, în cazul în care furnizorul nu comunică un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achiziția se declară în declarația recapitulativă, astfel:
Coloana “Țara”‐codul țării membre din care s‐a efectuat livrarea intracomunitară
Coloana “Cod operator intracomunitar” – nu se va înscrie nimic.
Coloana “Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar”‐se va înscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
Coloana “Tipul operațiunii”‐se va înscrie”A”.
Coloana “Baza impozabilă”‐valoarea tranzacției/tranzacțiilor efectuate în perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabilă pentru calculul TVA stabilită potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal)

Art. 150, alin. 6:

(6) În alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2) – (5), în cazul în care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizată de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele livrări de bunuri/prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2) şi care nu este înregistrată în România conform art. 153, persoana obligată la plata taxei este persoana impozabilă ori persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153, sau persoana nestabilită în România, dar înregistrată în România conform art. 153, care este beneficiar al unor livrări de bunuri/prestări de servicii care au loc în România, conform art. 132 sau 133.

In concluzie, pentru situatia noastra, vom aplica urmatorul tratament fiscal:

Pentru aceasta factura de marfa se face taxare inversa, intocmai pentru oricare alta achizitie intracomunitara de bunuri din UE.
Factura se declara in Declaratia 300 la randurile 5 si 17. Aceasta achizitie de marfuri se declara si in formularul 390, fara cod.

Distribuie

1 Comentariu

  1. Carmen Marcu

    Buna ziua!
    O societate romaneasca – inregistrata in scopuri de TVA- achizitioneaza de pe o platforma online o imprimanta. La verificarea in VIES, VAT-ul furnizorului (Germania), ce figureaza pe factura emisa, primeste validare. De asemenea, in factura apare “TAX(0%): € 0.00”.
    1. Pe factura nu e mentionat: “TAX FREE …(…)”, cu trimitere la Directiva UE sau ceva similar;
    2. In raspunsul primit la solicitarea de verificare VIES, trimisa pe site_ul ANAF, VAT SI DENUMIRE apar corecte, dar adresa furnizorului (cea de pe factura) incorecta.
    La cautarea furnizorului pe Google, apar mai multe adrese.
    In aceste conditii, poate fi considerata aceasta o achizitie intracomunitara, cu taxare invesa si declarare in 390?
    Multumesc!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *