Documente necesare trecerii la platitor de TVA prin depasire plafon

Reactualizat pe 2 August, 2020 | Publicat pe 12 January, 2015

O entitate trece obligatoriu de la neplatitor de TVA la platitor de TVA, cand depaseste cifra de afaceri de 220.000 lei. Aceasta suma este corespondentul plafonului de 65.000 euro la cursul de la aderarea Romaniei la UE. -Vezi Art. 152, alin. 1

Ce documente trebuie depuse la Administratia Fiscala pentru inregistrarea in scopuri de TVA?

  1.  Declaratia 010 – completata in 2 exemplare, cu bifa la punctul 1.7 din D010;
  2. Copie dupa Balanta la luna care s-a depasit plafonul de 220.000 lei;
  3. Copie dupa CUI;
  4. Cerere prin care contribuabilul solicita trecerea la platitor de TVA, pe motivul depasirii plafonului de scutire de la Art. 152, alin. 1 Codul Fiscal.

Atentie! La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestari, deci contul 419.

Documentele se depun la ANAF in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a depasit plafonul de scutire pentru TVA. Daca a depasit plafonul in decembrie 2014, societatea trebuie sa depuna declaratia 010 impreuna cu celelalte documente pana in 10 ianuarie 2015.

Inregistrarea in scopuri de TVA se considerea valabila incepand cu data de 1 a lunii urmatoare solicitarii, a depunerii D010. Pentru exemplul nostru, societatea va fi platitoare de TVA incepand cu 1 februarie 2015.

Daca persoana impozabila nu solicita sau solicita cu intarziere, organul fiscal stabileste obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistreze in scopuri de TVA.

Cand se elibereaza Certificatul de TVA si in baza caror documente?

In termen de 5 zile lucratoare de la depunerea documentatie pentru trecerea la platitor de TVA, Administratia Fiscala eliberea Certificatul pentru intregistrarea in scopuri de TVA.

Eliberarea Certificatul pentru intregistrarea in scopuri de TVA se face in baza urmatoarelor documente:

  • copie dupa CI a persoanei care merge sa ridice certificatul;
  • imputernicire din partea societatii pe numele CI;
  • stampila societatii.
Distribuie

1 Comentariu

  1. Anonim

    Pe hârtie totul este ok, în realitere este cu totul altceva, nu este vorba de a deveni plătitor de tva ci de a fi acceptat la deducerea tva-ului ceea ce este cu totul altă poveste și sunt acceptați c-am 1% din cei care cer sa devină plătitori de tva…restul ppățesc tva la vânzare și este tragic

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *